torsdag 14 oktober 2010

Myten om mjöksyra

Mjölksyra har traditionellt setts som någonting dåligt i kroppen, ett tecken på att kroppen inte orkar så mycket som man vill. Men egentligen  använder sig kroppen av mjölksyra på ett sätt som gör att den blir effektivare på att arbeta anaerobt*. Mjölksyra är energi för kroppen. När intensiteten är hög måste kroppen bilda energi snabbt både genom anaerob och aerob metabolism. Hur mycket som det aeroba systemet bidrar med beror på hur stor tillgång den aktuella muskeln har på syre. En konsekvens av detta är att en muskel kan börja producera mjölksyra trots att flera andra muskler fortfarande har gott om tillgång till syre.

Mjölksyra är alltså en fiffig energikälla. En högarbetande muskel som producerar mjölksyra släpper ut en hel del av denna i blodet. Mjölksyran försvinner inte bara efter detta utan den transporteras vidare med blodet till mer inaktiva muskler som tar upp mjölksyran och använder den in sin citronsyracykel. Detta leder till att den upptagande muskeln sparar på sitt lagrade muskelglykogen.

Här har vi kört 2 h försvarsträning på
träningsläger i Turkiet - ett pass som ger
mycket mjölksyra! Upp och ner i sanden,
fram och tillbaka, upp och ner...

Hjärtat tar upp mycket mjölksyra och använder det som energi. Upp emot 60 % av alla energi som hjärtat använder sig av kan komma från mjölksyra. Lever är också väldigt aktiv vid de tillfällen då mjölksyra kommer ut i blodet men istället för att använda mjölksyran till energi så transformera levern om mjölksyran till glukos igen. Denna kan sen antingen lagras eller skickas iväg till de arbetande musklerna igen.

Även en enskild muskel kan ensam ha nytta av mjölksyra.

Läs hela texten om mjölksyra på  Träningslära här. Tipset fick jag från början från Tora och Camillas blogg.

*Anareob uthållighet är kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under förhållandevis kort tid. Kroppen kan utnyttja anaerob uthållighet under kortvariga, maximala belastningar, till exempel sprinterlopp. Anaerobt arbete innebär att kroppen inte har tillräcklig tillgång till syre, utan måste skaffa energi på annat sätt. Då skapas mjölksyra. 

Inga kommentarer: