tisdag 27 mars 2012

SATS: Stockholms otrevligaste gym?

Ikväll hade jag gymdejt med Vilma. Hon har bytt från Friskis till SATS (kan inledningsvis avslöja att hon verkade ångra sig redan innan kvällens "intressanta" träningspass) och jag passade på att följa med och provträna medan de har kompisveckor som innebär en veckas gratis provträning för ens vänner. Jag är grymt besviken på SATS Stadshagen och har bloggat om varför längre ner i det här inlägget.

Hitta två träningsbloggare...
Planen var ett överkroppspass med fokus på chins och jag ville även köra bröst, triceps och mage inför mitt skidmarathon. Vilma hade dessutom smarta crossfitinspirerande pass från sin PT så vi bestämde oss för en mix. Det visade sig att det inte skulle bli enkelt men dagens pass blev i alla fall:

Uppvärmning på väldigt lustiga handcyklar - det enda som var ledigt!
  • Axelmördaren, tre lagom jobbiga set
Följt av...
  • 3 chins
  • 21 svingar
  • 3 chins
  • 21 svingar
  • 3 varv och ca 1 min vila mellan seten
Sen var vi mer än nöjda med SATS Stadshagen och jag avslutade istället med core hemma.
  • Situps på bosuboll (yes jag har en under sängen!) och direkt efter en mördande båt. 15X3.
  • Skalbagge (rulla pilatesboll -finns i min walk in closet - under sig med underbenen). 15X3
  • Höftlyft med raka ben. Vad det nu kallas? Långsamt ner och sträck ut benen framåt som bonus. Bränns! 10 X 3
  • Avslutade med några aktiva plankor. 1 minut vardera.
Magmos!

Men innan allt det här då? Hur var det att träna på SATS? En stor besvikelse! (Enda behållningen var mitt sällskap).

Vi kommer dit och Vilma berättar att hon vill ta med en kompis och träna. So far so good. Vi kliver in och sen radas de negativa upplevelserna upp en efter en. Andra mer negativa än andra.
  • Om det kommer en ny person till din aläggning, säger man inte ordet "välkommen" då? Passar man inte på att visa runt personen, berättar vad anläggningen erbjuder och att man gärna får säga till om man har frågor? Talar man inte åtminstone om var omklädningsrummet ligger? Tydligen inte.
  • Omklädningsrummen var små och insynen var inte direkt skyddad. Öppnade man dörren kunde vem som helst se rakt in på folk som bytte om. Konstig grej.
  • Efter uppvärmningen tittade vi oss förvirrat omkring efter fria vikter. De visade sig vara i ett helt annat rum som vi fick trava iväg till. Bland konditionsmaskinerna fanns bara maskiner. Lite konstig signal tycker jag och gör steget för att börja träna med fria vikter ännu större. Väl inne i rätt avdelning av gymmet känns det trångt och gammalt. Stadshagen är ju en ny anläggning? Jämförde med Friskis Lindhagen som känns som ett toppklassgym i jämförelse. (För mindre än halva priset).
  • Vi hittar inte en enda kettlebell. Några få finns på en reserverad PT-yta.
  • Det finns inget vettigt chinsräcke - en vanlig jäkla stång att hänga i? Självklart finns det inga gummiband att använda då heller.
  • Vi använder något som man ska fästa TRX band i istället. Medan vi håller på kommer en PT och börjar fästa just TRX-band. Det är väldigt tydligt att han inte bryr sig om att vi hänger där medan han far fram med banden. När vi hoppar ner och börjar göra svingar säger han irriterat mitt i vårt svingande: Kan du flytta dig härifrån. Va? Hur tilltalar den här personen gymmets kunder egentligen? Kan jag inte få göra tre svingar till för att du sätter upp dina band just nu? Jag ska inte göra svingar i fem minuter. Självklart kan jag flytta på mig efteråt. Har aldrig varit med om liknande på något gym. Hade jag varit han hade jag låtit personen svinga färdigt och sen sagt: Jag behöver använda den här ytan till några kunder nu, skulle du kunna stå där borta istället? Och sen ett tack!
  • När vi försöker skapa ett provisoriskt räcke av en multimaskin ber vi om hjälp med hur vi ska göra. Killen som visar vet inte mer än oss OCH förutsätter dessutom att ingen av oss kan göra riktiga chins. Vilma gör utmärkta chins utan hjälpvikt.
  • Vi lägger ner multimaskinen och försöker hitta ett vanligt räcke men det finns ju inte. Det slutar med att vi tog en smithmaskin och hängde i. Jag fick alltså hänga dubbelvikt ...
  • När vi går frågar ingen vad jag tyckte eller hälsade mig välkommen tillbaka.
Friskis & Svettis. (Med förkärlek till Lindhagen). Vet ni hur jäkla bra ni är? Vilket starkt varumärke ni har? Jag byter aldrig gym. Trevlig personal i receptionen, stora omklädningsrum (utan insyn), fräscha lokaler, utsikt, brett utbud av maskiner, fria vikter, kettlebells, bulgarian bags, TRX, bollar, ribbstolar etc. Chinsräcken med gummiband till (efter att jag bad om det dök det upp direkt). Kunnig personal i gymmet som kan svara på frågor. Trevliga PT:s som visserligen har företräde men alltid löser det smidigt. Bra variation på pass. Hög tillgänglighet, tänk tider och tänk rullstolar. Från crossfit till mammajympa. Gratis uteträning. Det är inte 65 personer i kö till passen. Billigt. Avslappnade medlemmar.

9 kommentarer:

Katten sa...

Usch, usch, är så glad att jag bytt också. De behöver mer än en ny grafisk profil! Jag ska blogga om Actic snart också, de har lite att lära av Friskis de också..och jo, jag höll fast vid Friskis i år också :)

Erika sa...

Visst! Tänker osökt på The Brand Man's föreläsning om varumärkesvård jag lyssnade på - om att man inte bygger ett starkt varumärke med en snygg webbplats. För övrigt är den där nya sajten lite väl hypad ...

Amanda sa...

Har nyss flyttat till Stockholm och skall köpa gymkort. Det blir inte på SATS i alla fall. Är också inne på Friskis!

Snabbare, starkare, snyggare sa...

Att du orkade fortsätta passet hemma! Bra jobbat :) Jag som gick hem och tryckte i mig sushi framför nedladdade avsnitt av Desperate housewives efteråt ;)

Och du har så rätt angående nackdelarna - bra uppräkning! Jag ångrar som sagt bittert att jag bytte... snyft. Tack för bra sällskap i alla fall! :)

Erika sa...

Du hade ju cyklat på lunchen! Och jag är lite besatt av en stark core :) Borde iofs ha slängt dit ännu fler rehabövningar men men :) Jag åt färsk pasta och en quesadilla sen. Vet inte hur bra mat det är ... :P Men gott!

Karin sa...

Jag har iofs aldrig varit med om att bli hälsad välkommen eller visad runt på Friskis heller...

Erika sa...

PT:n var ändå droppen. Hade inte han betett sig som han gjorde hade jag förmodligen inte skrivit det här inlägget. Förutom att jag hade kommenterat det dåliga utbudet av kettlebells och att man delat upp de fria vikterna och maskinerna. Hade dessa saker funkat hade jag kunnat leva utan ett välkommen. Men åter igen - på SATS betalar man mer än dubbla priset än på Friskis. Och vad får man egentligen för det? Jag förväntar mig något helt annat då. Men köper du nya Friskiskort ofta? Jag menar alltså ett välkommen till helt nya ev medlemmar ...

Karin sa...

Jo jag fattar det. Men jag blev inte välkomnad första gången heller :) Men det ser nog väldigt olika ut på olika platser i landet.
I övrigt tror jag dig, alltså. Jag har aldrig tränat på SATS men intrycket jag fått av det är mycket varumärke men inte så mycket innehåll.

Robin Denise sa...

Synd att du inte var nöjd, det här stämmer inte alls överens med mina upplevelser av Sats. Jag har aldrig varit på Stadshagen, men nästan alla andra gym i innerstan. Jag blir alltid trevligt bemött, har fått hjälp av PT utan kostnad och har så mycket träning att välja på att jag aldrig blir uttråkad trots 6-8 träningstimmar i veckan.
På Friskis var det aldrig någon som brydde sig hur det gått för mig, om jag ville ha hjälp, ingen som kom ihåg mitt namn även om jag gått på samma pass sjutton gånger. Det tyckte jag var trist. Annars var det mycket som var bra med Friskis, men jag har aldrig ångrat att jag bytte. Har även tränat på Fitness24seven och Puls&Träning, som varit okej men ju är en helt annan grej eftersom de inte har pass.