onsdag 16 februari 2011

Någon behöver sol tror jag

Det är lite radioskugga på bloggen just nu eftersom jag har strandat hemma i en förkylning. Mitt immunförsvar är märkligt, märkligare än mina knän till och med. Jag borde vara mycket friskare med tanke på hur hälsosamt jag lever men icke. Försöker boosta mig varje dag med precis allt som är bra för immunförsvaret och även om jag inte varit förkyld på några månader nu och slagit något slags personbästa hamnar jag alltid här igen. Nu funderar jag över d-vitamin som det talas allt mer om, hur viktigt det är för immunförsvaret (och en massa andra grejer). Läste Illustrerad Vetenskap igår kväll och en några andra artiklar och ska snart knappa hem d-vitamintillskott och mer omega3 eftersom det är en fettlöslig vitamin. Jag äter ju inte fisk hur gärna jag än skulle vilja. Allra bäst är sol, precis som att riktig mat är bättre än tillskott, men nu finns det ju ingen sol i Sverige såhär års. Och att försöka få i sig de nya rekommendationerna genom mat? Det rör sig om ett kilo lax om dagen eller 15 liter d-vitaminberikad mjölk.

Zink är en annan bra grej för immunförsvaret men eftersom jag äter 2-4 ägg om dagen och dricker mycket grönt te trodde jag att jag var safe!

Nästa vecka tänker jag vara Super woman och köra crossfit med bra knä (inte haft ont på tre dagar) och frisk hals!  Då ni!

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Hmmm.. jag tror ju väldigt mycket på faktorerna sömn och stress. Dvs. vikten av återhämtning. Tror att många av oss som tränar mycket slarvar med återhämtningen. Vi tycker liksom att vila är detsamma som att inte träna, och passar på att göra allt annat kul när vi ändå inte ska träna. Typ springa från fika till fika, gå på fest, hinna med den där utställningen för att sen gå vidare på bio. Typ. Det är nog inte vad en elitidrottsman kallar att vila. Vi borde bli bättre på att ligga på sofflocket helt enkelt. ;-)

Erika sa...

Jag tror absolut du har rätt! Men jag vilar ju! Är bättre på återhämtning än många tycker jag. Det är orättvist!:) Har verkligen satsat på sömn detta år t ex. Nåja, nån gång blir man ju sjuk oavsett, om det dröjer till sommaren nästa gång får jag vara nöjd. Men eftersom det alltid är på hösten och vintern jag är sjuk typ hela tiden funderar jag på om det kan ha ett samband med d-vitaminet. Kanske inte klarar mig lika bra utan som andra och äter ju inte fisk.

Lisa sa...

Klassiker, ungefär som när en rökare slutar röka. Blir genast sjuk... Så jag kör vidare på den stilen, snusar och äter massa skräp :) ( men kör vitamintabletter nu iaf :) ) Kram och krya på dig!