fredag 4 februari 2011

Knepen för att slippa förkylning

Om du vill slippa bli förkyld ska du träna, sova ordentligt och äta ungefär tre apelsiner om dagen. Det är slutsatsen i en avhandling som de berättade om på P1 i morse på min finfina promenad på väg till jobbet. Det är ju inga stora nyheter tänkte jag där jag gick och tittade på de nyvakna änderna vid strandkanten. Vissa hade faktiskt näbben under vingen fortfarande.



Men tydligen har det inte gjorts några tydliga studier på att c-vitamin faktiskt minskar risken för förkylningar tidigare. Men nu säger man sig alltså veta. Kvinnor som äter tre apelsiner om dagen, en tredjedels röd paprika och lite broccoli får i sig 200 milligram c-vitaminer via maten, och de hade 30 procent lägre risk att bli förkylda jämfört med de som bara fick i sig runt 100 milligram c-vitaminer per dag enligt studien. Några kosttillskott behövs alltså inte säger forskarna.
Om man rörde på sig minskade risken med 18 procent att bli förkyld. Har man ett stillasittande jobb handlar det om "ganska mycket aktivitet" (för att använda forskarnas ord), till exempel snabb cykling till jobbet en halv timme i vardera riktningen varje dag, och fortsatt aktivitet i hemmet i tre timmar med till exempel lek med barnen och bädda sängar. Tycker inte jag är precis mycket. Tidigare studier har bara gjorts på elitidrottare och deras immunförsvar tenderar istället att försvagas av all träning. Man ska med andra ord träna med måtta.

Den nattsömn som behövdes var 7-9 timmar för att kroppens immunförsvar skulle fungera på bästa sätt.

Sen skulle jag ju vilja tillägga vikten av återhämtning som inte bara handlar om sömn utan om att dra ner på tempot generellt och inte stressa. Höga halter av kortisol är ingen höjdare för immunförsvaret. Och så är det dom där berömda generna. Vi är alla olika. Jag vet personer som äter pasta och falukorv till lunch varje dag, inte äter en grönsak eller frukt, feströker och sover lite som aldrig är sjuka. Jag är ofta förkyld och lever enligt konstens alla regler, såatte.

3 kommentarer:

Kurry sa...

Fattar inte varför man ska framhärda vikten av just apelsin jämt, när t ex kiwi eller physalis har högre halt c-vitamin i sig. Det kanske räcker med två kiwi istället för tre apelsiner då :)

Erika sa...

Är det så? Vad bra isf för jag äter massor av kiwi men rätt lite apelsin:)

Alexandra sa...

Dessa förkylningar överallt jämt. Hittade det här, visserligen två månader gamla inlägget nu, men det är högst aktuellt även nu i april. Varenda kotte är förkyld, och trots c-vitamin, massa grönsaker, sömn och träning blir jag nästan alltid drabbad. Får väl skylla på generna då... ;)