tisdag 16 augusti 2011

Kiropraktorbesök #1

I dag var jag på mitt första kiropraktorbesök hos Kiropraktikhälsan. Jag kom fram dit halvsvettig och rufsig efter en ofrivillig joggingtur genom city efter att någon släppt ut luften ur mina däck på cykeln. Tack så j*vla mycket...

Stefan konstarerade att jag har skolios om än en väldigt mild sådan men att ryggraden är roterad. Medfött. Det gör att även bröstkorgen har flyttat på sig och att jag tippar åt sidan vilket musklerna försöker kompensera. Det var inga stora news för mig. Mer förvånande var konstaterandet att jag är överrörlig (!) i ländryggen och att det är därför musklerna blir trötta - av att kompensera. Högre upp är jag istället stel vilket blir förvirrande för ryggen. Stefan pratade väldigt mycket och jag hängde inte riktigt med på allting men huvudsaken är att han har koll så är jag nöjd sen. Att bli knäckt var inte så värst läskigt heller med facit i hand. Vi pratade om cykling och jag insåg med hjälp av Stefans förklaring varför cykling är påfrestande för ryggen. Det är inte så mycket det att luta sig framåt utan snarare trycket från benen som ryggen måste parera för att man inte ska flyga av. Men det blir såklart tuffare på en racer och i den positionen.

Nu ska ryggen och musklerna få vila en vecka innan jag ska dit igen och han ska se hur min rygg har reagerat. Jag frågade hur jag skulle träna för att komplettera behandlingen men svaret jag fick var att till en början inte träna ryggen alls. Det kändes konstigt att höra. Men Stefan sa att det handlade mer om att komma ihåg vad jag inte ska göra än vad jag ska göra. Han ska träffa mig och min rygg fler gånger innan vi pratar mer om själva träningen. "Försök att vila resten av veckan om du kan". Fin formulering. Om jag kan.

Cykeln då. Åh vad jag saknar den. Och åh vad stressad jag blir. Istället för att cykla hem på 15 minuter får jag gå hem på 45 minuter och det blir en sen kväll i stallet, en kort natt och en tidig morgon innan morgonmötet kl 08 imorn som jag får... gå till. Imorn kväll hoppas jag kunna fixa min punktering. Transportcykling verkar ju dessutom bli min enda form av "träning" ytterligare en vecka. Jiha.

Som plåster på såren unnade jag mig en Blueberry Liftestyle på vägen tillbaka till kontoret. Älskar den!

Nä, jag har inte ett jättestort silikonbröst nedanför hakan. Men det blev en kul skugga av smoothien.

6 kommentarer:

Jonas sa...

Det hade känts typiskt dig att skaffa jättetuttar över sommaren. Eller inte. :)

Anonym sa...

Jag skulle vilja ge dig ett råd: Lita inte för mycket på kiropraktorer, sjukgymnaster, läkare etc. Bli inte "beroende" av deras råd och tro inte att de vet allt för att de har på sig en "vit rock". De har troligen och förhoppningsvis ofta rätt, men de kan även ha fel. Personligen har jag fått helt fel råd av sjukgymnaster, kan jag nu konstatera ett par år efteråt med facit i hand. Jag har förstås även fått många bra råd. Varje kropp har sina egenheter och kroppen som helhet är oerhört komplicerad. Det finns väldigt mycket som är outforskat. Man får testa sig fram lite själv vad man mår bra av.
Hoppas att du blir av med problemen snart!

Ulrika sa...

Hmm.. jag blir alltid lite skeptisk när någon ger rådet "inte träna". De allra allra flesta problem blir bättre av träning. Tänker att det kanske är möjligt att du inte ska träna just ryggen men om du ska kunna kompensera för överrörligheten så är det ju ännu viktigare med muskler som kan ge stadga så att ryggen hamnar i "rätt" läge. Men som sagt - det där vet ju inte jag nåt om egentligen, men individuellt anpassad coreträning känns ju som nåt som borde kunna hjälpa. Förvirrande med sjukgymnaster och naprapater som säger olika saker..

Sofy sa...

Åh - men det kommer säkert bli bra! Du får satsa på bra rehab och fixa den där ryggen så du kan köra cykelvasan nästa år med mig! fatta vad roligt att också ta sig över stock och sten - tjoho!

Erika sa...

Anonym: Nej jag köper absolut inte allt de säger rakt av. Jag har varit runt hos både sjukgymnaster, ortopeder, naprapater, idrottsmassörer och kiropraktorer. Vissa har jag fått stort förtroende för vissa det rakt motsatta. Vissa saker har återkommit hos olika sorters "specialister" och då känns det mer sannolikt att det också är en korrekt bedömning. Jag tror ofta att det är jag själv som känner min egen kropp bäst och inte de :)

Ulrika: Håller verkligen med! Jag tror han menade i direkt samband med behandlingarna, för att kunna se hur kroppen reagerar utan att störas av annat. Jag kommer inte att sluta träna rygg sen - men precis som innan välja bort mer påfrestande övningar. Skolios och good mornings har jag ju redan listat ut är en dålig kombo.

Sofy: Föredrar iofs landsväg ;) Kanske! Har hört lite blandade upplevelser om loppet men tyvärr att det är väääldigt trångt...

Katten sa...

Stefan är jäkligt kunnig och bra. Med att inte träna menar han att musklerna måste anpassa sig lite till det nya läget innan man börjar anstränga dem, annars kan det bli motsatt effekt av träning. Brukar vara några dagar bara som jag får i råd.
HOppas det kommer funka bra!