lördag 20 augusti 2011

Jag sa ju att jag skulle svettas i helgen...

Nackdelen med att gå och lägga sig 20:30 på en fredag är att man vaknar 04:45 på en lördag. Det var fortfarande kolsvart ute (hej hösten) men medan jag låg och vände på mig under täcket började det långsamt att ljusna. Särskilt ljust blev det dock aldrig när regnet utanför öste ner utanför fönstret. Nån gång vid 07-tiden måste jag till slut ha somnat igen och sen åt jag frukost kl 09, en lite mera normal lördagstid. Lite.

En stund senare brände jag av ett antal intervaller på crosstrainern i brist på tid och bättre fantasi. Jag ville mest bara svettas. Börja liksom. Uppvärmning 10 minuter och sen fem intervaller två minuter vardera med en minuts "vila" emellan. Avslutade med 10 minuters nedvarvning. Jag hade glömt bandet till pulsklockan och hade inte tänkt ut något program i förväg men har man en gång lärt sig cykla... Jag komponerade ihop mitt pass under uppvärmningen och vet ganska bra hur tungt och hur fort jag ska köra för att ligga i en viss pulszoon. Passet blev ganska lagom kräkjobbigt med intervallerna gissningsvis i botten på zon 5. En idé hade kanske varit att inte börja med intervaller efter två veckors vila som även innehöll en veckas förkylning.

Jacka jag fått från Craft. Finns i höst även i snygg-snygg mörkrosa! Bild kommer.
Faktum är att jag svettades ganska mycket redan igår eftermiddag. Här är receptet på hur du kan få till lite finfin vardagsträning kombinerat med ärenden på stan.

Börja med att cykla från jobbet i fredagsrusningen.
Genom trafiken, turisterna och sommarlovslediga ungdomar på festival. Ta sikte på Cykloteket men testa en ny väg. Upptäck att den nya vägen innebär en lååång seg uppförsbacke. Snabbt har du börjat svettas, fått lite mjölksyra och även lite extra puls av turisterna i cykelbanorna och de sommarlovslediga...

    Försök att inte behöva sätta i några fötter när du kryssar dig fram mellan köande bilar. Vips har du även fått lite balansträning. Inne på Cykloteket köper du en fotpump och en cykelkorg. För att spara på krafterna använder du faktumet att du är blondin och nappar på erbjudandet när någon i (den manliga) personalen erbjuder sig att montera korgen (thank god att jag inte började med det där hemma) innan du cyklar vidare.

    Balansera nu din packning fördelat mellan ryggen, cykelkorgen och styret. Eftersom du håller i den enorma pumpen för att den inte ska välta ut ur påsen når du inte växlarna. Eftersom han som servade cykeln åt dig när du ändå var inne har lagt i en tung växel får du slita som ett djur i kommande uppförsbacke. Samtidigt som du balanserar pumpen och allt det där. Sen får du åter igen lite balansträning mellan bilarna nu även med pump i handen. Överkurs!

    Sa jag att du bara når ena bromsen? Det blir lite av ett äventyrsmoment eftersom det även regnar nu. När du ändå är i farten spurtar du över korsningen och fram till Japan Foto där du skriver ut bilder för att kunna förnya körkortet. In i butiken släpar du ryggsäck, korg, hjälm och den stora pumpen. Lite sån stenåldersträning. Bära, lyfta, släpa...

    Innan du återvänder till cykeln går du in på PrisXtra
och plockar på dig lite middag. Fortfarande med alla grejer i famnen och snart även med en matkasse. Trava tillbaka till cykeln och häng matkassen på den lediga halvan av styret. Glöm bort att justera växlarna och cykla sista backen hem med samma motstånd och med maximal packning.

Upptäck att båda hissarna är ockuperade av flyttande personer. Släpa upp allting utom cykeln för 11 trappor, spring ner igen och släpa upp cykeln. Ät. Duscha. Somna 20:30. Klart!

1 kommentar:

annastei sa...

My god, det där lät ju minst lika jobbigt som ett triathlon! Nu gör det inget att du inte ska köra imorgon ;)