onsdag 7 september 2011

Mat som varumärken

Gårdagens två stora händelser i tv-Sverige var fotbollen mot San Marino och tv-programmet Landet Brunsås. I alla fall av min Facebook-feed att döma. På tredje plats seglade regnvädret upp i morse. Det var fullt hus hos Katten igår som bjöd på kladdkaka och myskväll och det var lite svårt att hänga med i brunsåsen (måste kolla igen på Play sen). Intressant var i alla fall att de pratade om samma sak som jag och Sara diskuterade i samband med hennes Blueberry-blogginlägg. Jag frågade varför "hälsomat" alltid ska vara så (satans) dyr. Blueberry tycker jag är dyrt. Vissa av råvarorna kostar kanske men yoghurt och blåbär är inte dyrt. Enligt min erfarenhet är hälsomat generellt dyr. T ex kokosvatten. Men Sara påpekade samma sak som Landet Brunsås. Det kanske är annan mat som är billig.

Kossa som bor på Hästa Gård
På bara några år har vi börjat äta 60% mer kött och köttet har blivit 30% billigare. Siffrorna kanske är fel (det var fullt hus igår som sagt) men poängen är att vi äter allt mer kött och att det blir allt billigare. Men för att köttet ska bli billigare krävs vissa förutsättningar. Det måste finnas mer mat på varje djur för att bönderna ska tjäna på produktionen. Kycklingarna blir stora så snabbt att deras ben inte orkar bära dem. Korna mjölkar så mycket att deras juver blir inflammerade. Och så vidare. Och så är det trångt där djuren bor. De allra flesta djur tillbringar sina liv inomhus. Om vi betalade mer skulle bönderna kunna leva bättre på det dom gör, djuren skulle må bättre och vi som köper skulle få bättre kött. Jag köper allting som finns ekologiskt och betalar gärna mer för mat jag anser vara bättre. Men vid Blueberry-luncher drar jag oftast gränsen. Även om Sara kanske har rätt. Det kanske är annan mat som är billig? Fast att laga själv blir ju alltid billigast och bäst i längden - och det gör jag oftast.

Det känns bra att äta på Blueberry. Hela lokalen andas hälsa och nyttigheter och man känner sig som ett lite bättre jag efter att ha svalt några klunkar dyr smoothie. Skulle det kännas lika bra om det var billigt? Förutom för plånboken då. Blueberry verkar förutom hälsokost ha satsat på den där lite exklusiva känslan. Blueberry känns väldigt mycket yoga-Stockholm för mig. Stockholms innerstad. När öppnar Blueberry i Farsta Centrum? Det är som att Blueberry lyckats med något bland det viktigaste i att bygga ett starkt varumärke, lojala kunder. Hela träningsbloggsvärlden har ju Blueberry-mania. Lojala kunder är alltid villiga att betala mer. Ungefär som Mac-användare. Once you go Mac you never go back. Jag är kär i Mac. Jag tror inte att Scan har lika lojala kunder. Trots att det är billigt. Så i alla fall Blueberry. Smart drag. Ni ordnade en bloggfrukost och fick lite ringar på vattnet i andra bloggar. Grattis!

Jag såg för övrigt både delar av fotbollen igår, den bruna maten på tv, cyklade till jobbet i regnet, använder Mac och äter förmodligen dagens lunch på Blueberry. Faktiskt. Man är ju träninsgbloggare i Stockholms innerstad.

Vill du äta kött från naturbetesdjur som blir kliade på ryggen? Kolla in Hästa Gård. De har skördemarknad och loppis på söndag!

10 kommentarer:

Annika sa...

Erika, du skriver så bra! :) Jag såg just Brunsås i efterhand och det var tänkvärt och åter igen så känns de så självklart men så tappar man (jag) bort sig i affärerna och jag känner igen mig i Erik Haag som inte ens vet hur man gör rätt om man vill göra rätt. Tacka vet jag viltsäsongen, det känns iaf som bra kött.

Erika sa...

Tack! :) Ja visst är det svårt... Jag har alltid haft som tumregel att bara välja svenskt och ekologiskt. Sedan sommaren har jag dock känt att det inte räcker och det finns ju mycket annat kött, t ex ren och älg eller samlingsnamnet viltskav. Och lamm tycker jag är ok. Även om jag helst äter gårdslamm.

Helen sa...

Naturligtvis föredrar jag yogasmoothie framför Scan.Men varför ska företag komma undan med att sälja halväcklig överprissatt mat som lifestyle?

Efter att ha läst den här fantastiska sågningen av Blueberry kommer du nog se på dem med andra ögon.

http://www.pastan.nu/ataute/kafekommissionen-blueberry-lifestyle-1.958524

"Ett samhälle får de lifestylekaféer de förtjänar"

Erika sa...

Jag har ju ätit på Blueberry så jag vet jag tycker om maten utan recension. Jag skrev dessutom att den var dyr och hypad...

Träningsglädje sa...

Jag måste protestera rätt vilt mot Helens kommentar. Jag har läst recensionen förut och ja, förväntar man sig en bulle på Blueberry så har man kommit fel. Att mackorna är små är själva GREJEN. Äter man näringstät mat är storlekarna mindre. Man blir mätt ändå: det är mindre skit i produkterna så mängden är mindre.

Landet brunsås har jag aldrig sett. Ska dock göra. Verkar intressant.

Helen sa...

Jag inser att min kommentar var felriktad. Det är mest att jag tycker att recensionen är rolig (fast helt rättvis tycker jag inte att den är).

Precis som vi pratade om idag kan man ju inspireras av deras utbud och gå hem och göra maten själv, för väldigt mycket mindre pengar.

Som gammal vegetarian har jag lagat linssoppor och hummus i massor av år. Då blir man lite provocerad när någon säljer det i lifestyleförpackning för 89 kronor på Stureplan. Fast det är ju mest jag som är lite grinig. Det är ju bra att folk äter nyttigt.

Erika sa...

Haha är det min kollega jag pratar med? Så långt sträckte sig inte min fantasi! Min första kommentar hade möjligen varit mindre korthuggen om jag listat ut det :)

Jag har fotat av ganska många "recept" ja och gjort maten hemma. Ett bra tips! Den där linssoppan vi åt var mycket godare än wrapsen om man jämför och mätt blev jag. Men 90 spänn för soppa... Då ska det vara sol i Kungsan i sällskap av två bra kollegor om det ska vara värt det!

Helen sa...

Det är klart att det är jag!!! vem annars är så otrevlig och heter Helen.

Erika sa...

Det har du iofs rätt i. Men med tanke på din kedja i veckan är det okej. Av nån anledning har jag lättare med folk som är otrevliga och som jag känner än folk jag inte känner som är otrevliga.

Träningsglädje sa...

Helen: håller med dig om att recensionen faktiskt är rolig. ;) och - måste förresten tipsa om boken mat som det är någon mening med (från alfta kurort), så himla bra!! helt tvärtemot alla nypåhittade lifestylegrejer även om den predikar samma budskap. tror ni skulle gilla den båda två!! (