fredag 10 december 2010

Tänk dig mätt!

Promenerade till jobbet imorse. Jag var ganska ensam i  mörkret längs Norrmälarstrand och i öronen hade jag P1 Morgon. På Vetenskapsradion berättade de om nya studier som visar att du kan tänka dig mätt och manipulera hjärnans belöningssystem. I studien lät man en grupp personer tänka att de åt en viss sorts godis. När man sen ställde fram en skål med samma sorts godis och lät deltagarna äta så mycket som de ville var gruppen som fått tänka att de åt 30 stycken godisar mindre sugna och åt färre godisar än de som inte fått tänka att de ätit något godis. Dock var testpersonerna inte mindre sugna på andra saker, t ex ost för att de tänkt att de ätit godis. Det fungerade alltså bara för att stoppa suget på just det man tänkt på. Forskare tror att detta kan vara användbart för överviktiga personer som behöver gå ner i vikt.



Om man har så bra karaktär att man kan låtsas att man ätit 30 hallonbåtar istället för att äta dem tror jag inte man är överviktig från början. Typ. Men det är ändå ett ganska intressant experiment som man kanske ska testa vid tillfälle! Det gäller ju att sugen verkligen dyker upp av sig självt dock, annars blir man väl bara mer sugen på säg kanelbullar om man sitter och låtas att man äter dem?

2 kommentarer:

Ulrika sa...

haha. ja jag hörde samma reportage i morse. Och som du säger - det gäller verkligen att man redan är sugen innan man börjar tänka för annars startar ju bara suget. Som nu tex, den där kanelbullen ser ju väldans god ut.

Erika sa...

Visst gör dom! Om jag har någon last så är det kanelbullar.