onsdag 29 december 2010

2011 års utmaning

Under julhelgen men även innan och efter har jag läst i diverse bloggar om olika utmaningar som handlar om godis. Typ för varje godis jag äter ska jag göra en burpee. Vissa ska inte äta godis alls. Jag har övervägt att haka på för alla utmaningar är per definition roliga (nästan).

Men sen har jag kommit fram till att jag har andra ambitioner. Jag äter nästan aldrig godis ändå. Och hur man än vänder på det handlar det om något man inte får göra. Jag skulle kunna välja att sluta fika men kommer inte på någon bra anledning till varför.

Min utmaning och mitt mål 2011 är att sova mer och bättre. Under julhelgen har jag läst två böcker, Duktighetsfällan: En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor av Aleksander Perski och Joanna Rose och Den nakna sanningen av Jonas Colting. Två bra böcker som väcker mycket tankar och funderingar. Mer om böckerna i ett annat inlägg. Gemensamt för båda böckerna är deras fokus på vila, återhämtning, sömn och balans - fast ur olika perspektiv. Ändå är det slående hur mycket de har gemensamt. Jag vet att utan en god sömn är man ingenting. Jag vet att om du tränar hårt måste du sova mer. Jag visste inte att sömnstörningar som rättats till även i efterhand kan skapa problem. Jag fick helt enkelt mycket mer kunskap om sömn. Jag har inga sömnstörningar men jag känner ofta att jag skulle behöva sova mer. Colting avråder oss till exempel från att prioritera bort sömn för att gå upp tidigare på morgonen och träna. En tankeställare inför 2011. Jag har också fått en tankeställare om att det inte bara är fysisk träning som kräver återhämtning. Har man kört 9 h bil från Funäsdalen får man kanske acceptera att man inte orkar spinna när man kommer hem på kvällen fast att man suttit stilla hela dagen. Utan min sömn är och blir jag ingenting. Det är skillnad på hälsa och fysisk prestation. 2011 ska jag sova mer och äta riktigt bra mat. Om en godisbit slinker ner ibland känns obetydligt i sammanhanget. Har du inte tid att sova tillräckligt? Varför inte? Tre av våra mest grundläggande behov är att äta bra, röra på oss och sova. De tre sakerna borde vi hinna varje dag om vi prioriterar bort andra saker. Datorn kanske...

Det har forskats ganska mycket på vad som fungerar bäst för övrigt. Morot eller piska. I de flesta studier visar det sig att belöningar fungerar bättre än bestraffningar. (Jag har inga källor jag har bara hört och läst om dem i andra hand så ni behöver inte tro mig men hey, det här är en blogg ingen akademisk uppsats). Om din chef talar om för dig och dina kollegor att om ni presterar bra kommande år kommer resultatet förbättras si och så mycket, ni kommer kunna anställa mer personal, få fler förmåner och resa till roliga ställen - då kommer ni sannolikt göra ett grymt jobb. Om samma chef säger att om ni inte presterar bra i år kommer det gå jättedåligt för företaget, ni kommer göra ett dåligt resultat och säkert få säga upp folk - då kommer inte motivationen stiga på arbetsplatsen. Intressant att jämföra detta med idrott och träning. Om jag äter godis måste jag göra en burpee för varje bit. Om jag äter mer frukt än godis får jag köpa ett nytt klädesplag?

No offence till alla godisutmaningar, de är såklart bra och roliga utmaningar som jag inte säger något om. Men för mig var det intressant att stoppa in det i ett större perspektiv. Är säker på att godisutmanare också försöker sova gott!

2 kommentarer:

frida sa...

Belöningar är såklart mer triggande än bestraffningar, men dock inte för alla och det märker jag verkligen med mina klienter.
Har också tänkt på utmaningar men skippa godis när jag redan gör det känns orelevant, däremot mer relevant att fundera på återhämtning till effektiv träning. Den boken skulle jag vilja läsa!

Karin - FitnessochHälsa sa...

Vilka bra och nyttiga tankeställare de där böckerna verkade ge dej! Jag borde också bli bättre på att prioritera min sömn. Kanske ska det bli mitt nyårslöfte för 2011?