torsdag 22 mars 2012

Träningsplan april till augusti & vårpepp!

På vår lunchpromenad genom Kungsträdgården och upp till Blueberry sa min kollega att: Du verkar må så bra just nu! Du är så frisk och du verkar inte ha ont någonstans och du har inga skador. Well, jag har tänkt det samma! Utan att riktigt ha reflekterat över det har jag seglat genom en riktigt bra period tränings- och hälsomässigt. Jag bloggade om mina tankar kring det redan i början av januari men sedan dess har det bara fortsatt uppåt. Och då har jag dessutom ökat på träningsdosen sedan dess!

I dag är jag riktigt vårpeppad och laddad för nya mål eller i alla fall revidering av tidigare mål. Det känns ibland som att jag sätter upp nya mål hela tiden - vilket vore ganska meningslöst i längden. Ibland vill jag ha valfrihet och bara må bra och ha roligt och ibland vill jag ha konkreta mål och en plan. På just träningsfronten har jag den senaste tiden varit inne på "roligt-temat" - det skrev jag om vid årsskiftet till exempel - men nu har ju ny energi och vill ha konkreta mål med träningen igen. Självklart är prio ett fortfarande att ha roligt! Men det kan bli ännu roligare att nå uppsatta (realistiska) mål. Jag tycker det är kul att träna mycket och ofta men det är också kul att variera med olika sorters träning över året och att även under tiden periodisera träningen. (Just nu har jag till exempel en yoga- och vilovecka av rang). I längden tror jag att mina mål hänger ihop ganska bra när jag kollar bakåt i bloggen också. Jag har inte ändrat mig om vad jag tycker är roligt.

Det finns mycket som är kul i träningsväg men det finns två saker som är roligare än de andra den här halvan av året, att cykla på min racer och spela beachvolleyboll. Jag tycker väldigt mycket om att paddla kajak och att åka utför också men räknar inte det som grenspecifik träning - särskilt inte utförsåkning på sommaren - utan mer som ren och skär underhållning. Jag har ett skidlopp att ta itu med först dock och jag vill banne mig kunna göra chins. Utan gummiband!

En gång ska jag kunna lyfta mig själv till att börja med. Men jag har svårt att sätta upp ett mål för när dock. Hur mycket starkare måste jag bli? Borde jag väga mindre? Det skulle förstås underlätta men jag tror inte att jag kan motivera mig till det eftersom det är helt onödigt ur hälsosynpunkt.  Jag är ju inte precis tung men i chins är det ju bra att vara så stark som möjligt i förhållande till kroppsvikt. Jag släpar trots allt på 177 cm. Hur som helst.

Planen fem månader framåt

22 mars - 27 april
Långpass blandat med intervaller och överkroppsstyrka. Det kan vara stavgång, cykling, spinning, simning eller löpning (förmodligen inte så mycket löpning men jag ska göra ett försök). Och i påsk ska jag åka skidor! Fullt fokus på att Svalbard skimarathon ska bli en så bra upplevelse som möjligt under den här perioden alltså. Yoga (helst bikram) minst en dag per vecka. Förmodligen hinner jag inte mer än så. Kommer faktiskt börja träna beach en dag till i veckan from nä torsdag. Lite beroende på träning kan det räknas som intervallpass. Oavsett - roligt pass!

28 april Svalbard Skimarathon

2 maj - 31 augusti
Under den här perioden vill jag mest av allt cykla och spela beachvolleyboll. Det här är den tiden på året när jag flyttar ut och verkligen vill ha väldigt roligt och göra de saker jag inte kan göra på vintern. Men minst en dag per vecka kommer jag fortsätta med styrketräningen. Jag tänker mig helkroppspass för många och stora muskelgrupper t ex chins och knäböj i varje pass och avslutning med funktionella övningar som t ex utfall och olika coreövningar. På så sätt borde inte styrkan försvinna helt. Särskilt om jag tänker kvalitet! Fyra pass per vecka viger jag åt cykling och beach, fördelat som jag vill. Plus beachturneringar som inte är inplanerade än. Ett pass styrketräning. Flex till förmån för kajak och sånt. Ridning? Förmodligen väldigt lite bikram men yinyoga regelbundet.

2 juni Siljan runt

1 september och framåt
Det kommer fortfarande vara skönt ute och det blir säkert mycket cykling och paddling under september. Men så småningom kommer jag att flytta in mer på gymmet igen. Hösten och vinterns planer väntar jag dock med.

Kanske trodde ni att ni skulle få läsa om något helt annat när jag sa mål? Tider för skidmaran och Siljan runt, antal vinster på beachplanen och så vidare. Jag är medveten om att det bara är chinsmålet som går att räkna resultat av och där har jag inte ens satt ett slutdatum. Well, det är ju min blogg och mitt liv så jag låter det vara så. Sweet! Men när det närmar sig ska jag nog ha någon slags tidsambition - i alla fall till cyklingen. Det är bara det att jag framför allt vill ha roligt under tiden - men det har ni nog fattat vid det här laget!


Vårpeppad med smoothie gjord på banan, mango och apelsin!
Vad ska ni göra i vår och sommar? Jag vill veta!

3 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Du strålar!! Smittar av sig!! :)

Kul med en plan! Jag hoppas kunna lägga upp en plan snart! :)

Malin sa...

Vad härligt med planer!

Jag ska njuta extra mycket av ridningen i vår och sommar även om det är nåt jag ägnar mig åt hela året (egen häst).

Ska försöka komma ut på fler långpass löpning och ta mig ut i skogen då! Att springa i naturen är superhärligt men kräver mer planering än bara utanför dörren.

Ska även försöka klättra lite nu också, det är något som har kommit i skymundan pga annat jobb.

Styrka... Jo, behövs alltid men har svårt att motivera mig till det (även om jag också drömmer om att kunna göra chins..)

Erika sa...

Jag saknar att ha egen häst - jag hade det i 15 år! Imponerande att du hinner träna så mycket trots egen häst!