fredag 9 mars 2012

Styrketräning för längdskidåkare

Alright! I dag är det ganska exakt sju veckor kvar till Svalbard Skimarathon - mindre än två månader med andra ord. Jag har en vecka på skidorna i Funäsdalen över påsk (om inte all snö har smält till dess...) men i övrigt är det hard core styrketräning som gäller  - för överkroppen. Jag vet att ni är många som har åkt Vasalopp, Tjejvasor och så vidare och det finns fler som ska skida på Svalbard - så dela med er av era bästa styrketräningstips för skidåkare pretty please! Jag har ingen stakmaskin på gymmet bara så att ni vet. Men jag tänker mycket chins, tricpesnötande (inga dips - taskig handled) och core. Vad tränar ni? Och hur?

Inspo-bild till den 28 april ...

5 kommentarer:

Malin sa...

Till att börja med: SÅKLART det finns snö i funäs i påsk, jag ska tillbringa påsken + veckan efter där (Tänndalen) och förväntar mig underbart soligt väder och fina spår och backar :D

Lyckades till min egen förvåning ta mig runt Halvvasan trots en väldigt liten dos längdträning (och extremt lite ren styrketräning - fy på mig). Det som har hjälp mig tror jag är:

- Cyklonen, lårmusklerna finns!
- Bra grundkondition
- Stark core från ridning
- Bodycombat och klättring som stärkt rygg och tricepsuthålligheten.
- Balansövningar

Viktigt för styrketräningen är troligen att du kör uthållighetsträning så jag skulle snarare satsa på lätta vikter och många reps än tungt.

Balans känns viktigt då det i alla fall hos mig var något som tog slut när jag blev trött. :)

Ulrika sa...

Just för Svalbardloppet tror jag mer på konditionsträning än styrketräning för överkroppen. Loppet är ju väldigt mycket mer kuperat än vasaloppen så inte så mycket stakning med andra ord. Uthållig konditionsträning (långpass) varvat med intervaller blir nog en bra mix.

Balans som Malin är inne på tror jag också är centralt eftersom det kommer bli mycket diagonalåkning och där är ju balansen avgörande för hur det går.

pilla sa...

Coolt med skidmarathon på svalbard!

Stella sa...

Har läst din blogg ett tag men aldrig kommenterat. Jag gillar den skarpt. Om du någon gång känner för ett annat gym än Lindhagen så har Friskis Kungsholmen en stakmaskin!

Erika sa...

@Stella Vad roligt! Det är alltid kul att få kommentarer från "hemliga" läsare :) Hade ingen aning om att Kungsholmen hade en stakmaskin! Den ska jag absolut testa då. Tack för tips!