måndag 16 januari 2012

Det här med hälsa

Okej - jag har velat skriva det här inlägget hur länge som helst men nu har jag inte lust att vänta längre*. Jag är så frisk! Så - nu har jag sagt det. Min hälsa på hösten och vintern har sedan så länge jag kan minnas och särskilt de senaste åren varit riktigt usel. Av någon outgrundlig anledning har jag varit förkyld med halsont och feber var  och varannan månad. Nej faktiskt var månad. Jag har inte kunnat begripa varför, tyckt att jag levt hur sunt som helst - varit ute mycket, vardagsmotionerat, tränat (okej motionera ska visst vara bättre ur hälsosynpunkt), ätit bra mat, sovit och så vidare och vilat ordentligt efter varje förkylning. Jag har aldrig rökt och dricker väldigt lite alkohol. Klart jag varit stressad och sovit för lite ibland men mitt immunförsvar har varit påtagligt dåligt, tills nu. Och vad den stora förändringen beror på vet jag faktiskt inte heller. Enligt LifeGene var min hälsa perfekt redan i april. Jag hade lågt kolesterol och bra socker. Jag har en låg fettprocent och en smal midja, inget bukfett. Jag hör bra och jag ser bra. Jag röker inte och jag dricker lite alkohol. Jag hade inte brist på några viktiga vitaminer eller andra näringsämnen. Jag hade inga infektioner i kroppen. Och så vidare.



Mat och återhämtning är bra grejer efter en dag i skidbacken

Det som har förändrats sedan i somras är ungefär

  • Förra hösten och i våras tränade jag i snitt fem pass i veckan. Den här hösten har jag tränat i snitt fyra dagar i veckan. (Visst passens längd och kvalitet måste man eg också jämföra).
  • Förra hösten hade jag fler sena aktiviteter på kvällarna. På tisdagarna tränade jag beach och var hemma lite efter 23. Jag låg back tidigare i veckan än nu.
  • Jag har börjat bikramyoga regelbundet
  • Jag har slutat äta gris, kyckling och ko och andra "industridjur" fullrpoppade med hormoner och annat skräp. En bonus eftersom jag egentligen väljer bort köttet för djurens skull i första hand. Jag äter gärna älg, ren och annat vilt. (Jag äter fortfarande mejeriprodukter men byter ut vissa produkter till andra lika goda).
  • Jag äter Renée Voltaires smoothiemix varje dag, fullproppad med vetegräs, spiriulina och andra superfoods. Nu törs jag inte sluta. Generellt slinker det ner (ännu) mer superfoods än innan, inte bara våra svenska som lök och blåbär.
  • Jag äter dubbel dos d-vitamin mot vad som står på förpackningen (eftersom allt fler studier visar att rekommendationerna är för låga). Och tittar man ut genom fönstret inser man att d-vitamin inte finns att få på annat sätt.
  • Jag äter oftare och oftare helt vegetariska rätter. Det är inte ett dugg svårt att variera sig bara för att man inte äter industridjur, inte ett dugg. Och jag gillar inte ens lax.
  • Vit fisk äter jag nån gång i veckan.
  • Jag upplever också att jag dragit ner på tempot generellt. Jag vet inte exakt hur eller när eller på vilket sätt men allting känns oftast mycket lugnare och jag upplever att jag har mer tid.
Saker jag har fortsatt med
  • 40 minuter promenad varje lunchrast. Varje.
  • Cykel eller promenad till jobbet. Sällan tunnelbana. Mer frisk luft. Färre virus.
  • Äta omega 3. Det var det där med fisken och laxen ...
  • Träna, äta bra, vara rätt snäll mot mig själv
Saker jag börjat om med
Träna fem dagar i veckan. Vem kan hålla sig efter en sån här målgång?

Jag tänker ofta på Jonas Coltings definition av bra hälsa. Att det inte handlar om chins, kroppsfett (till en viss gräns) eller om syreupptagningsförmåga utom om helt andra saker.

Om jag så insjuknar i influensa med mykoplasma i veckan har jag i alla fall slagit personbästa i antal friska dagar och det är fantastiskt!

* Jag hade tänkt samla in ännu mer "statistik" först

14 kommentarer:

Karin sa...

Grattis! :) Ingen är väl mer förtjänt av friskhet än du, som tar hand om din kropp, till skillnad från många andra, som inte tar hand om sin kropp, men som aldrig är sjuka.

Erika sa...

Tack! Exakt, har en kollega som en annan kollega kallar för "kloakråttan" för att denna kollega lever så extremt osunt men ändå ALDRIG är sjuk. Kommer man peaka runt 40-50 med avsaknad av andra, värre sjukdomar?!

Karin sa...

Jo jag tänker att den som inte tar hand om sig själv förlorar på det längre upp i åldern. Jag är också en sån som nästan aldrig är sjuk, oavsett om jag sköter mig eller inte. Mn jag gissar att jag i medelåldern kommer drabbas av nåt dödligt stället. Karma och allt det där.

Erika sa...

Hehe. Karma är väl mer för onda människor och ond är du ju inte!

Träningsglädje sa...

intressanta iakttagelser! hälsa är så himla mkt vad vi får i oss och hur liksom beter oss. måste twittra den här länken känner jag...

Jessica sa...

Jag upplever samma sak sen jag trappat ner på köttet och upp på mellanmålen. Det är fantastiskt att känna sig pigg i kropp och själ. Bra jobbat, och grattis :)

Jojohanna sa...

vilket bra inlägg. Blev inspirerad!

Har haft den stora turen, peppar, peppar, att ha en massa friskdagar och väldigt få sjukdagar. Jag tänkte inte ändra på det :)

Em sa...

Intressant inlägg. Bra idé att sammanfatta sitt hälsoläge och se vad man har gjort och vad man har ändrat. Gillar!

Petra Axlund Stegman sa...

Vad härligt! Och det här med hälsa är som sagt ett hehetsgrepp, alla bitar måste falla på plats och vara i balans. Sedan jag började med yoga 5-7 gånger i veckan, sa upp gymkortet, drog ner på tempot, prioriterade tid med nära och kära, gick över till en helvegansk kost ... Ja, jag har aldrig mått bättre.

Annika sa...

Det är bara att gratulera. Till bra val, bra resultat, skön känsla och kanske bra gener också :) Jag håller verkligen med om hälsotänket och jag tar små myrsteg hela tiden att ändra mitt tankesätt och mina vanor. Skönt att du gjort grovjobbet och tagit fram statistik så jag vet att det är värt att fortsätta kämpa framåt :) Fast jag trodde det där med 4 dagar var bra och inte att du skulle öka igen... Vi får se var jag landar så småningom.

Erika sa...

Ha det fantastiskt! Jag ska till Thailand om ngr veckor :)

Marliina sa...

Duktigt jobbat toffsan! Du är duktig du! Ska också skriva om mitt "hälsosamma" liv när jag får tid... Lite annulunda mot ditt haha
Stor kram

Helena sa...

Wow - heja dig! Friskheten personifierad and I like it! :D

Jonna sa...

tack Erika! Mycket av det som står hade jag faktiskt redan skrivit upp på min "frisk-plan". Kul läsning! Jag ska försöka göra en del små el större förändringar m kosten, ffa äta mer veg och fisk, mindre kött, mindre mjölmat osv. Och försöka hålla sig till att träna max 5 dgr/v iaf initialt. Vi får se hur det går! Härligt att det fungerar för dig nu!!!