fredag 27 januari 2012

Bikram yoga posture clinic på duCalme

Igår kväll var jag på en posture clinic i bikramyoga på duCalme. Efter två vilodagar hade jag hoppats på en ganska tuff genomkörare och tidigare gånger hade tydligen varit just det. Som ett vanligt pass men med mycket mer instruktioner. Gårdagen var dock mer som en föreläsning. I ett 40 grader varmt rum. I "bikini". Intressant grej. Först var jag ganska besviken när jag insåg att jag inte skulle få köra igenom kroppen som verkligen längtade efter just en genomkörare men sen valde jag att gilla läget (i sann yoga-anda) och inse det bra i att ändå vara där och lyssna och lära.



Hela gänget av instruktörer var där vilket var kul och alla fick demonstrera olika positioner - ofta utifrån det respektive instruktör vad bra på men lika ofta för att vi skulle se hur stor skillnad det kan vara mellan tre yogisar. Och de här människorna är ju ändå proffs! Vi gick igenom de fyra olika positioner igår och pratade mycket om hur man står, hållning och längd. Nästa tillfälle handlar om fyra andra positioner. Det blev mycket instruktörssnack (nästan väl mycket och de skulle kanske ha synkat sig lite bättre i förväg) och demonstrationer men varje position fick vi också testa själva.

Vi började med de inledande andningsövningarna, pranayarna, och det var snudd på för flummigt för mig med alla ljud från folk som andades hit och dit. Lite som en dramalektion och snart skulle vi lära oss att falla och lita på varandra eller nåt ... Men jag fick ändå med mig flera bra tips. Till exempel att inte fokusera så mycket på att lyfta armbågarna uppåt utan snarare på att öppna bröstkorgen och göra den stor. Tänk bakåt och större lika mycket som uppåt. Helt ny känsla check. Bra lungkapacitet måste jag i alla fall ha för jag har aldrig upplevt att jag inte kan andas in så länge som man ska.

Halvmånen som kommer efteråt är intressant för mig eftersom det går himla lätt åt höger men inte så lätt åt vänster. Det blir så när man har en s-formad ryggrad ... Även här fick jag med mig flera bra tips: Man ska sträcka på sig och bli lång, snarare än vika sig. Det är en rund rörelse. Höfterna inleder rörelsen ut åt sidan och när hela benen är böjda så pass att du kommer ramla om du skjuter ut dem mer åt sidan då sträcker sig armarna också över. Också en ny bra känsla.

Nästa steg är bakåtböjning av ryggen/ryggraden. En av mina hatövningar. Mest för att jag i princip inte kan utföra den men också för att min ländrygg hela tiden tar stryk. I dag inte ett dugg uppvärmd tog den verkligen stryk - trots alla nya tips jag fått för att skona just den. Men min ländrygg är inte 100% och det bara är så. Kommer att göra den här positionen ytterst försiktigt även fortsättningsvis. Bikram handlar om både förlängning och kompression men i den här positionen känns det inte som att jag blir längre utan bara komprimerad, på helt fel sätt. Blä. Att man i bikram hela tiden pratar om att böja ryggen och inte vika den känns ändå väldigt positivt och min kiropraktor som tjatar om ryggen som en solfjäder skulle jubla.

Den sista övningen kallar jag själv för grillade ostmackan. Jag vet inte vad den egentligen heter. Men här fick jag nog den största aha-upplevelsen i alla fall. Hade inte insett att jag skulle prioritera att ha bröstkorgen mot låren och hellre böjda ben än raka ben och inte nudda ordentligt. För nej, jag kan inte stå helt dubbelvikt...

Gårdagskvällen kan sammanfattas med mycket passion och skratt. En hel del allvar men mest verkade alla bara ha väldigt roligt! Bikramyoga är en härlig grej!

5 kommentarer:

Marliina sa...

Är det en kurs du går på eller kan man droppa in och betala per gång där. Skulle gärna testa yoga i bikini i 40 graders värme! Släper du med mig nästa gång jag kommer hem?

Lisa sa...

Hej Erika!
Cyklade du vättern med cykelbyxor med eller utan hängslen? Har hört att hängslen är ett måste när man ska cykla så långt men herregud så fult det är! Super bra blogg, men saknar lite mer mat/recept tips.

Erika sa...

@Maria: Jag har kort på duCalme och kör ju bikram regelbundet. Detta är som en vanlig klass, dvs man bokar den som vanligt. De har även dropin, alltså att man köper en engångsbiljett. Du får jättegärna följa med! :)

@Lisa: Jag cyklade utan hängslen, det funkade bra för mig. Det beror kanske på vilka byxor man har eller hur man själv ser ut? Tycker bara hängslen är krångligt. Man behöver gå på toa under 30 mil :P På mina regnbyxor, specifika för cykel, har jag också tagit av hängslena men ska jag långt i regn kommer jag nog ha dem på för att minimera gliprisk!

Erika sa...

Och jag ska posta fler recept om det önskas!

soffan sa...

Bikramyoga ÄR en härlig grej :D !