onsdag 30 maj 2012

Abnorm* hunger

Jag bloggar ganska ofta om mat. Även om jag egentligen bloggar om träning skriver jag ofta om mat i samma inlägg, mer eller mindre per automatik. För mig är maten en stor del av träningen. Förutom att mat är väldigt gott och väldigt viktigt generellt. Jag skriver om mat på andra ställen också, till exempel på Facebook i mina statusuppdateringar. En gång gjorde jag ett test på Facebook där man skulle få reda på vilket ens ideala yrke var (testet var för lite yngre personer än jag egentligen). Jag skulle jobba på Pågen och test-äta produkter. Det var först då jag insåg hur mycket jag Facebookade om mat. Jag scrollar neråt i maj månad nu och ser statusuppdateringar och incheckningar som handlar om jordgubbar, sparris, brunch, kanellängder etc. Även en hel del rosévin, nya restauranger och var jag äter lunch någonstans. Lustig grej!

Jag har hög ämnesomsättning. Det kan man ganska enkelt konstatera. Men i mitt huvud är en person med en sån där galen förbränning ofta en ganska tanig typ. Ofta lång och väldigt smal. Benig. Det är inte jag på något sätt. Jo, jag är lång men jag är allt annat än benig. Jag vet inte vad jag är. Atletisk får jag höra rätt ofta och jag gillar det ordet! Givetvis hänger aptiten ihop med träningen men det känns som att min aptit ändå är lite mer bananas än andra träningsmänniskors. Möjligen Ulrikas är likadan. Men så tränar hon väldigt mycket också.

Faktum är att det nästan är ett problem för mig att vara så hungrig. Jag hinner knappt med att äta och får under ett dygn slut på idéer var jag ska äta mer. Den här delen av året är jag dessutom extra hungrig eftersom jag rör på mig ännu mer. Långpass på cykeln slukar verkligen energi.

Igår var ännu en sån där galen dag. Jag hade cyklat 10 mil i lördags, sprungit 15 backintervaller i söndags och spelat beachvolley två timmar i måndags samt cyklat fram och tillbaka till jobbet (15-20 min i vardera riktning). Inte några stora mängder att tala om även om jag såklart varit igång. I alla fall åt jag:

Frukost kl 08:30 på jobbet Mixade 1 dl havregryn, ett ägg, en näve färska jordgubbar,  krossade linfrön, några klickar turkisk yoghurt, lite havremjölk och vetegräs = smoothie. Åt en dubbelmacka på grovt bröd med Bregott och ost. (Minns inte om det var nån vanlig ost eller light, brukar ta den med bäst datum!)

Lunch kl 12 Lammfärsbiffar med fetaost, potatis, tomater och rödlök, vatten.

Mellis kl 15:30 Keso, blåbär, hallon, banan

Mellis nr två kl 17:30 En rejält stor lammkorv och en Health nut smoothie från Blueberry (banan, nötpasta, riven kokos, vaniljprotein, havremjölk, honung, jordgubb)

Middag kl 20:30 Fiskpinnar, ris, avokado, rivna morötter, Creme fraische, vatten

Är inte det rätt mycket? Jag hade vilodag igår!

Jag fattar ingenting när jag läser om folks försiktiga smoothies med lite juice å nåt bär och nåt superfoodpulver, en sallad till lunch och lite tofu till middag? Kära nån!

Är jag den enda träningsbloggaren som äter mat? Och såhär mycket mat? (Jag blev dock glad när jag läste att LiveLoveTry också är cyklist och hungrig!) Om jag ska bli mätt kan jag inte utesluta något. Kött mättar nog allra bäst, men riktigt mätt blir jag bara om jag äter kolhydrater på samma gång. Jag vet inte hur många gånger i ordningen jag har tagit med mig ett mellis till jobbet och tänkt träna på det efteråt och så har det inte funkat och jag har fått sladda in på typ McDonalds eller Blueberry (beroende på var jag råkar befinna mig). Det handlar inte om att jag är lite sugen alltså utan om att jag är sjukt j***a hungrig.

I dag har jag tagit med mig lammköttbullar, indiskt kryddade med ris, avokado och matyoghurt till "mellis". Sen ska jag cykla 15 km, spela beach i 90 min och cykla 9 km. Borde duga!
* Abnorm: Onormal, mycket långt ifrån att vara normal, onaturlig, felaktig
Synonymer: avvikande, grotesk, onaturlig, onormal, rubbad, sjuklig, underlig, missbildad

10 kommentarer:

Em sa...

Haha, jag kan äta vem som helst ur huset just nu... :) Långa långpass löpning kombinerat med mera cykling verkade trycka på knappen för min aptit på riktigt!

Nu kan jag inte äta kolhydrater hur som helst pga min IBS, min lösning ligger i mera fett: mera kokosolja (sägs att Holistics ska vara så god att man kan äta den med sked, jag måste hitta den!)etc. Och som sagt dubbel frukostkokospannkaka imorse... Lunchen blir en stor sallad med tonfisk, avokado, paprika, spenat, dressing på olja etc. Kvällen blir en omelettpaj med tomat, spenat, mozzarella, feta, etc. Klarar mig nog utan mellis men annars blir det en näve nötter och en avokado till :)

Kan vi säga att det är cyklingen som gör det? :)

Ulrika sa...

Jag tycker att det där ser ut som en högst normal dag för mig. :-) Även om du vilade just igår så har du ju rört på dig dagarna innan. Se'n beror det ju förstås på hur stora portionerna är. Jag äter ju ganska många och stora mellanmål (typ 3 om dagen), men har svårt att trycka i mig stora luncher och middagar.

Tycker att det är svårt att få i mig tillräckligt när jag tränar mycket men försöker lösa det genom att äta ofta även om det är opraktiskt ibland.

pilla sa...

Raka motsatsen mot mig! Jag gillar inte att äta men bloggar om mat i min träningsblogg för att det inspererar att äta en vettig måltid per dag. Idag har jag t.ex ätit en halv muffin på flyget från Frankfurt och klockan är 14 och jag är inte hungrig.

Erika sa...

Em: Fett och protein ska ju mätta som inget annat sägs det och jag försöker äta mycket av båda men behöver verkligen kollisarna också. Jag har Holistics kokosolja hemma men äta med sked? Njaaa :) Men det är god att steka olika sorters pannkakor och våfflor i!

Det måste vara cyklingen!

Ulrika: Ja, det är vanlig dag för mig med. Men när man läser om vad andra äter känns det som väldigt mycket. För att inte jämföra med mina kollegor men med tanke på hur mycket (lite!) de tränar är det ju en ointressant jämförelse egentligen.

Jag kan inte heller äta stora portioner utan äter ofta istället. Men jo, det är klart opraktiskt. Och dyrt! :)

Pilla: Oj! Då hade jag gått under för länge sedan...

Puma sa...

jag tycker du verkar äta rätt normalt, iaf första halvan av dagen. men på det stora hela så ser det ut som bra mat för en person som rör på sig mycket och som INTE vill gå ner i vikt. för det vill du ju inte. du är ju atletiskt perfekt!

jag tror också att rätt få träningsbloggare som inte vill gå ner i vikt skriver vad de äter på en hel dag. skulle du visa bild på enstaka mål ur din dag skulle man ju inte få en helhet och ärligt talat - får du ofta en helhet när du läser andra bloggar? ofta drar man slutsatser från detaljer. ofta stämmer det inte.

(lite samma sak med den perfekta ytan som många målar upp - men det målas ju upp eftersom man bloggar om roliga saker, inte tråkiga)

Erika sa...

Klokt! En blogg är verkligen en redigerad verklighet och vissa redigerar sina mer än andra. Jag tror att folk som äter mest vanlig mat, typ spagetti och köttfärsås, tenderar att inte blogga lika mycket om det som de som äter inte lika vanliga grejer också.

Och nä - jag vill inte gå ner i vikt. Som "många tjejer" kan jag ibland tänka att det vore ju fint att skala lite här och skala lite där men aldrig så pass att jag är beredd att gå hungrig. (Plus att jag i största allmänhet tar mitt förnuft till fånga). För hungrig och energilös är vad jag skulle vara om jag drog ner på antalet kalorier. Folk som gör det, hur gör dom! Kommer aldrig fatta. Är rätt imponerad på nåt sätt.

"Atletiskt perfekt". Wow. Tack, eller vad man säger!

Sofie RW sa...

Väldigt bra inlägg. Och vad hungrig jag blev nu.

Löpning & Livet sa...

Jag är också en sån där hungrig typ som inte förstår hur en del överlever om de nu verkligen äter det lilla som de ibland radar upp. Men sånt vet man ju som sagt inte riktigt :)

Jag tycker det är både bra och dåligt att ha ett högt energibehiv. Bra för att man inte behöver fundera så mycket på den där glassen eller bullen som råkade slinka ner av bara farten, men lite jobbigt när man vissa dagar liksom inte blir mätt :)

Ullis sa...

Nej inte tycker jag att det låter som att du äter abnormt mycket, tränar man mycket så blir man hungrig. Tycker att det ser ut som en ganska normal dag över hur mycket jag brukade äta när jag tränade som mest. Jag äter visserligen nästan lika mycket nu men det är nog graviditetshormonerna som gör det ;)

Malin sa...

Här är också en hungrig typ! Äter rätt mkt lågkolhydrat då magen mår bättre (och jag faktiskt blir mindre panikhungrig) av det än när jag åt traditionell "GI". Kolhydratskällor är grönsaker, rotfrukter mm och försöker precis som Em få i mig mkt bra fetter. Min mamma tycker jag är matbesatt när jag vill PLANERA maten INNAN jag åker iväg på aktiviteter och att jag vill ha med både lunch och mellisar för survival.