måndag 10 maj 2010

Början på nåt bättre?

Bakgrund: Ont i ena knät sedan 5 år tillbaka. Alltid haft en ganska dålig rygg som jag lätt får ont i om jag står, sitter eller ligger för länge. Rörelse funkar. Har sedan ett halvår problem med höften och två onda knän istället för ett.

Sitter och laddar för ytterligare ett besök på Aleris ortopedklinik. Hur mycket man nu kan ladda inför det. Ska träffa en ny ortoped i dag och det är alltid lika "spännande". Hittills har varken husläkare, ortoped, röntgenpersonal eller sjukgymnast imponerat på mig under de senaste fyra åren. De flesta har lyssnat på mina problem med ointresse och den senaste ortopeden pratade med mig i fem minuter, klämde lite på knät och skickade hem mig med en (en!) rehabövning. Orsaken till mina knäproblem verkade inte intressant. Sjukgymnasten var mera noggrann men gick heller aldrig till botten av problemet. Hon trodde att jag hade för lite muskler i benen för att palla med beachspelandet. Stod där utan att fatta något alls, jag har nämligen rätt starka ben i jämförelse med andra unga kvinnor. Husläkaren jag var hos senare för att fixa remiss var totalt intetsägande och visste verkligen ingenting om idrott över huvudtaget.

Så har det fortsatt tills att min beachspelande vän och naprapat tog sig an mig för att jag har haft så ont i en höftmuskel sen förra hösten. Oh my God! var ungefär hennes reaktion. Hur kan du ens gå som vanligt! Du måste ha jätteont! Du måste ha jobbat upp en väldigt hög smärttröskel! Jag fick massage och akupunktur och stretching och kände mig som en utbankad köttbit efteråt. Den som säger att massage och akupunktur är skönt har inte genomlidit vad jag genomled. Jag fick göra utfall framför Josefin som snabbt konstaterade att vänsterknät var väldigt vingligt och obalanserat och att jag hade muskelspänningar i hela ryggen och höften. OCH att mina ben är olika långa. Därav all överbelastning. Hon sa att jag dessutom behöver ilägg i skorna eftersom jag dessutom har ganska platta fötter och sen såklart behöver jobba massor för att få bort all obalans som skapats. Äntligen någon som har något att säga!

För ca 7 år sedan gick jag hos en kiropraktor för ryggen och det var han som för första gången uppmärksammade mig på att min rygg är väldigt sned. Så sned att min midja sitter på olika höjd (och såklart även höfter och axlar men midjan syns mest). Jag vet inte om det är därför mina ben är olika långa eller om ryggen är sned på grund av dem. Ohållbart börjar det dock bli och det är inte motiverande att efter varje löprunda och beachpass ha pain from hell, bada i liniment och göra vad man kan för att inte bli en tablettknaprande galning. Efter helgens lopp haltade jag värre än en gammal tant. Jag har i alla fall börjat inse hur saker och ting hänger ihop men undrar varför ingen som jobbar med sånt här har kunnat se nånting tidigare? Då hade det inte behövt ta lika lång tid att komma tillbaka och problemet med höften hade förmodligen aldrig ens kommit.

Ortopeden i em ska testas. Jag ska beskriva mina symptom och inget mer. Det blir intressant att se vad han säger. Säger han inget alls har Sofy tipsat mig om ett guldkorn på Bosön som jag hoppas mycket på.

Det är tråkigt att inte vara hel och inte kunna prestera max. Men skam den som ger upp! Se bara bilden nedan. Men visst är det orättvist.

Inga kommentarer: