lördag 21 april 2012

Kondition och styrka

Jag gillar att börja helgen med god frukost och ett skönt träningspass - sen flyter det liksom bara på med grejer och man har en skön och nöjd känsla i kroppen! I dag var Maria tillbaka på instruktörscykeln igen och jag började med 60 minuter medelspinning. Jag gillar Maria och jag gillar musiken hon valt. Passet som helhet gillar jag också men faktiskt kunde även hon vara ännu tydligare. Nåja - jag börjar lära mig passet och det kommer vara upp till mig att göra det tufft!

I dag tog första blocket slut snabbt och när det plötsligt bara var en låt kvar till återhämtning insåg jag att jag hade velat vara tröttare. Jag hade min pulsklocka på cykeln och idag var den guld värd. Jag hade legat på en bra puls hela passet men nu var det dags att få den att stiga. Min kondition vekar ha förbättrats en hel del. Jag bestämde mig för att make the most of it i passets sista låt och låg mellan 85 % och 90% av max i fyra minuter. I passets andra block drog jag direkt upp tempot och motståndet igen och låg mellan 85 och 90 % resten av passet med undantag för  återhämtningarna som kommer naturligt mellan nya låtar. Efter respektive intervall var jag helt slut verkligen och undrade lite provocerat hur mycket grannarna egentligen hade tagit i som till synes trampade vidare helt oberörda. Well, det är deras pass dom kör - inte mitt -  och de får cykla det som de vill. När vi gick i mål var jag riktigt nöjd med min cykling och efter en stunds nedvarvning gick jag en trappa upp.

Jag körde ett 30 minuterspass för överkroppen med fokus på mage och core. Det blev tre set av varje övning och jag gjord situps på bosuboll som jag avslutade med en båt för att bränna ut det allra sista. Burning! "Skalbaggen" det vill säga en aktiv planka med en boll under underbenen som du rullar in framör dig. Rygglyft i olika konstallationer som verkligen sög ut mycket ur både ländrygg och bröstrygg. Knees to elbows, fuskvariant. Good loord i dag tog jag i och slog nytt rekord. Sneda rygglyft med en 10 kilosvikt. Chins! Kände mig riktigt stark, särskilt med tanke på passet jag hade i ryggen.

Det diskuteras ganska ofta om det är bra att köra kondition och styrka på samma gång och i sådana fall vilken ordning. Åsikterna går lite isär men själv kör jag gärna dubbelt om jag har en lugnare vecka än önskat bakom mig. Vissa menar att det man tycker är viktigast, konditionen eller styrkan, ska man börja med. Andra menar att man ska börja med styrkan för att man behöver orka hålla koll på finmotoriken och tekniken när man kör den och inte ska vara trött efter ett konditionspass. Viktigare anledning till att börja med styrkan tycker jag är att det finns mindre glykogen kvar i musklerna efter konditionsträning som man behöver för att orkar lyfta tungt och därmed bli starkare. Mitt pass i dag var dock inte tillräckligt tungt för att det skulle spela någon roll tycker jag. Jag hade inte bränt av marklyft och knäböj till exempel. Vissa tycker inte att man ska köra kondition och styrka på samma gång över huvud taget utan hellre köra kondition på morgonen och styrka på eftermiddagen. Då höjer och förlänger man även förbränningen om man till exempel vill gå ner i vikt. Man får helt enkelt anpassa efter sina egna mål med träningen. Själv tycker jag ett spinningpass följt av lite överkroppsstyrka är ett bra och kul sätt att få bra träning för hela kroppen på!

Hur gör ni? Kör ni "dubbelpass" och i vilken ordning då?

4 kommentarer:

Malin sa...

Ptja, jag kör överlag för lite styrka skulle jag nog säga... (nyttigt, ja! Men blir lätt uttråkad) Men OM jag kör styrka så kör jag gärna det EFTER konditionsträningen. Försöker exempelvis slänga in lite core-övningar och armhävningar efter löprundorna eller när jag klättrar (vilket i och för sig inte är red cardio heller). Är väl helt enkelt rätt inskolad i de klassiska gympassen som avslutas med en styrkelåt.

Erika sa...

Det tror jag är rätt vanligt bland löpare, att avsluta med lite överkroppsstyrka! Men benen behöver nog också sitt :) På Friskis Cross-pass kör man faktiskt benstyrka (utfall, upphopp etc) varvat med löpningen.

Anonym sa...

Hej Erika ! Först vill jag bara säga att jag gillar din blogg, inspirerande och motiverande! Sedan tänkte jag svara på din fråga om hur just jag gör när jag kör dubbla pass.. Jag börjar med styrkeövingar och sedan kondition, just för att jag oftast tar ut mig till max på konditionsdelen, och skulle därför inte kunna prestera lika bra om jag vände på det.
/kram Åsa

Erika sa...

Tackar! Vad roligt att höra :) Jag tror det är smart att köra styrka först. Men oavsett vad man börjar med tycker jag nästan alltid nästa grej blir himla jobbig :)