måndag 23 april 2012

Duktiga flickor

Det här var det bästa och mest träffande jag läst på länge:  Alexandersson & Lilie: ”Res er duktiga flickor!”

Jag hoppas alla mina duktiga kvinnliga läsare tar chansen att läsa en grym debattartikel om duktiga flickor, ojämställdhet och stress.

Pernilla Alexandersson ingår i mitt professionella nätverk eller vad man vill kalla det och just nu känner jag mig extra stolt och hedrad över att känna henne! Pernillas bok Brinntid kan du köpa här (släppfest på onsdag!)

2 kommentarer:

Malin sa...

Mycket tänkvärt och absolut, man ska ha RÄTT att vara duktig. Att däremot drivas av prestationsångest och att se prestation som en bekräftelse på sitt värde som människa tror jag inte är bra för någon (Been there, done that liksom...)

Dvs, låt duktiga flickor vara duktiga utan att det blir negativt, men belöna inte bara prestation hos ungdomarna utan bekräfta dem för dem de ÄR. Risken är ju annars att: Lyckas du bra på provet så är du duktig, men om det inte gick bra, vad är du då? dålig?

Erika sa...

Jag tolkar det som att de vill medvetandegöra en förändring av innebörden i ordet "duktig" och att man som tjej måste få vara just duktig - även om det är jobbigt för andra. Men självklart ska inte en människa värderas utifrån sina prestationer. Men det tror jag inte att de menade heller. Men det är bra input. Själv är jag en prestationsprinsessa av rang och jag behöver verkligen lära mig att det räcker med att bara vara ibland, inte göra.