fredag 14 januari 2011

Vilken Garmin ska bli min baby?

Efter 40 armhävningar i förrgår och hängande och slängande i the monkey bar igår kväll (inte ett ölhak för apor utan ett chinsräcke för människor) har jag brutal träningsvärk. Sådär så att det gör ont att flytta tekoppen från ena sidan tangentbordet till den andra... Jag körde ju för ovanlighetens skull också en vända på löpbandet även om jag tycker att springer kör man utomhus. Därför har jag surfat efter Icebugs-dojjior och Garmin-klockor på morgonen och ett besök på Runners Store känns nära föreliggande.

Men vilken Garmin-klocka ska man välja? Jag har tittat på den här, en Forerunner 110, dam, mest för att den är grå och rosa... Färger jag gillar... Uhm...

Jag vet att ni är jättemånga som springer och tränar med pulsklockor. Men hur ska man välja rätt i djungeln av pulsklockor? Jag vill ha en pulsklocka som funkar bra i löpspåret och i sandlådan, som jag kan springa intervaller med och som kan tala om när vilopulsen är högre än vanligt. I övrigt behöver klockan egentligen inte vara så avancerad men man kanske alltid ska köpa en snäppet bättre klocka än man tror man behöver (som med löpskor, häst eller vad som helst!) eftersom man snabbt vill ha mer. GPS vore bra. Om man koppla den till en foot pod (eller vad man har?) så att den går att mäta kadens med på cykeln vore det allra bäst. Ja det är faktiskt ganska viktigt när jag tänker efter och klockan kanske inte kan vara så simple längre? Jag har väldigt smala handleder också. De har samma gener som mina vader så jag tror bara en damklocka funkar vilket nog begränsar utbudet.

Vilka klockor har ni och varför?

10 kommentarer:

Ulrika sa...

Nu har ju inte jag någon Garmin, utan en Polar men om jag skulle köpa en ny skulle jag fokusera på huvudfunktionerna: puls, snittpuls, möjlighet att få "laps" alltså kunna dela upp ett träningspass i flera smådelar, gps (inte footpod - den funkar inget bra). Och så för din del kadens då - det begränsar nog utbudet något.

De andra lulllull-grejerna som att lägga upp intervallpass så att det piper när man ska springa snabbare/långsammar osv har jag testat men då det piper konstant är det mest bara jobbigt och störande.

Det där med handledsstorlek är ingen big deal på polars klockar då man kan göra armbandet precis hur litet som helst, men vet inte hur garminklockorna funkar.

Apropå icebugs.. det finns vanliga terrängskor från icebugs som man kompletterar med en "icebugs-platta" under och på så sätt även kan använda i skogen på sommaren. Såna funderar jag på..

Erika sa...

Tack, vad himla många bra tips! Bra med en varning för det pipande lull-lullet. Jag tänkte också att det verkade onödigt... Men måste man inte ha en foot pod för att mäta kadens? Klockan måste ju iaf synkas med något på foten, väl?

annastei sa...

För att mäta kadens på cykeln tror jag man fäster något på framgaffeln och på en eker, typ som en cykeldator... Har inte riktigt koll på hur det funkar ihop med pulsklocka dock, har inte testat nåt sånt. Men om det mest är sträcka och hastighet du är intresserad av även under cykling så räcker ju GPS där med...

Jag hade tidigare en Garmin FR 305, men tyckte den kändes som en för utstuderad löparklocka, när jag även ville ha den till annan träning. Nu har jag istället en Polar FT60, som är mer fitness-inriktad, men nu saknar jag en del "löpnings-funktioner", som t ex mellantider och (till skillnad från Ulrika) att kunna lägga upp intervallpass direkt i klockan. En skillnad mellan Garmin och Polar verkar också vara att Garmin-klockorna har inbyggd GPS, medan Polar (oftast?) kräver en separat GPS-pod som man fäster på armen. Vilket man gillar av det är väl en smaksak, båda har sina för- och nackdelar.

Men det är verkligen en djungel med pulsklockor, och sjukt svårt att jämföra, tycker jag. (Märks kanske av längden på den här kommentaren...) Berätta gärna hur du funderar vidare! :)

Erika sa...

Ja fast det ska finnas något så att man kan mäta kadensen, dvs hur många varv man trampar på en minut och då räknar man tramptag på ett ben gånger två. Men jo jag har sett grejer på folks framgafflar iofs!

Eg är jag ingen utpräglad löpare så en mer "fitnessklocka" kanske vore bättre. Att ha intervallpass inlagda skulle jag dock vilja ha. Klurigt.

Mkt handlar ju om vad man är beredd att betala för. Jag vill helst inte köpa mer än jag använder...

Frida sa...

Jag har en garmin fr 305 som jag är tokigt nöjd med, har gått felfritt i snart två år nu. Vad jag gillar främst är användarvänligheten, stora knappar som är lätta att hantera även när man är snortrött, enkla menyer att navigera i och förstå. Den har alla funktioner jag någonsin behövt, har främst använt den till löpning och skidor samt cykel (man kan köpa till en fotpod för kadens och hållare till cykelstyret). Inbyggd gps med bra noggranhet, möjlighet att lägga upp intervallpass, se medel/maxpuls på alla möjliga sätt, ladda hem sport tracks för analys så kan du fela upp passen i efterhand o kolla snittpuls på delar av passet även om du inte tryckt på lap. Slutligen är den robust och har lång batteritid, över 11timmar vilket är kul vid multisport/klassikern, fungerar perfekt ned till minus 25 och är vattentät. Köpte min på addnature som brukar ha bra priser.

Märks det att jag är kär :) ??

Enda frågetecknet jag ser är storleken-den är varken liten eller snygg och jag tror du bör testa den på handen om du har små handleder.

Lycka till!!!

Katten sa...

Jag har oxå Garmin FR305 och är supernöjd - men som Frida skriver, det är ingen skönhet och den är lite klupmig (inget man tänker på när man väl är ute dock). Jag gillar träningskompisen - funktionen att om du springer samma runda så kan du matcha dig mot din senaste och se hur du ligger till i jämförelse - en sporre att förbättra sig om ngt och bra för oss som tävlar mot oss själva jämt ändå ;)

Jonas sa...

Har du bestämt dig än? Annars lovar jag att tycka till imorgon så du får ännu mer att fundera på. :)

Erika sa...

Mer tyckande tack!

Jonas sa...

OK. Jag är en i mängden nöjda FR305 användare. FR305 är dock en tämligen utpräglad löpdator som även fungerar bra att cykla med - jag har monterat ett cykelfäste på min landsvägscykel och det fungerar hur bra som helst, kadenssensorn äger jag dock inte. Vad kadensmäting anbelangar är det väl främst intressant för de som cykeltränar mer specifikt och om du börjar roa dig med det fungerar sannolikt en cykeldator med kadensmätning lika bra för din del. Det verkar helelr inte gå att mäta kadens på klockorna i Garmins 100/200-serie. Däremot funkar det på FR60 som dock saknar GPS.

I ditt fall kan jag tänka mig att FR305 är rätt kass om du tänkt använda den när du spelar beach, satellitmottagaren är nämligen placerad på armens insida för att vara riktad uppåt när man har armen i löpposition. Det funkar förmodligen uselt om man ska slå såna där baggerslag som gjorde skitont på skolgympan.

I övrigt är GPS kul om man springer, de små klockorna i Garmins 100/s00 och 400-serier tycker jag personligen är lite meckiga att läsa av under tiden man springe. Här är min erfarenhet dock brgränsad då jag endast lånat en 405:a under några pass. Jag hade inte köpt en sådan, men jag är å andra sidan inbiten löpare och spelar inte beach. Vill man bara kunna se hur långt/fort man sprungit när man komemr hem funkar de säkert bra.

För pulsmätning i andra situationer än utomhuslöpning, dvs primärt löpbandsintervaller/spinning/gymmet, har jag under en period funderat på en FR60. Den saknar dock GPS. GPS plus funktionerna från FR60 synes du kunna få i FR110 eller 210, vilka dock inte mäter kadens vad det verkar. Att ha i åtanke här är dock att intervallmöjligheterna är något mer begränsade än på exv FR305 som tillåter att man programmerar riktigt intrikata stegar etc om man känner för det. FR60, och vad jag förstår klockorna i 100 och 200 serierna accepterar endast repeterande intervaller typ 1'/1' eller 2'/1' men inte andra upplägg och inte upp-/nedvärmning inom programmet.

Det kanske kan vara värt att ta en titt på Suuntos, eller Polars för den delen, sortiment? Jag har ifs en polar rs200, heter nog rs300 nu, som jag inte är särskilt nöjd med så det är ingen rekommendation från min sida. Storheten skulle isf vara att man kan köpa till en gpsmottagare när man känner behov av det efter som de är lösa hos både S och P.

Som du ser är det lite av en djungel där du förmodligen måste välja väg. Jag skulle gissa som följer; a)prio på löpning/cykling = FR305, lättavläst GPS, grym intervallfunktion och kadensmätning - dock värdelös till beach, b) prio beach i) FR60 som har kadensmätning men saknar GPS eller ii) FR110/210 som har GPS men saknar kadens. Egentligen i omvänd ordning för jag tror du har roligare med GPS än med kadensmätning. Du kommer säkert klara dig långt även med deras intervallfunktioner eftersom du, vad jag förstår, inte tycker att löpning är jordens roligaste..

Blev du nåt klokare? Annars får du höra av dig..

Jonas sa...

Vad gäller kadensmätningen, om vi nu talar om cykling, sätetr man en magnet på vevarmen och en sensor på kedjestaget. Talar vi löpning, dvs antalet fotisättningar, finns det en del klockor som mäter det via fotpoden - ganska meningslös info om du frågar mig.

Vad gäller rädslan för att det piper hela tiden när man springer intervaller går det utmärkt, åtminstone på FR305, att bara få ett pip när man ska börja springa fort resp när man ska sluta springa fort. De pipen klarar man sig liksom inte undan, men de är ju lite av poängen med intervallprogrammet.