onsdag 2 november 2011

Tankar om mat. Och en nyttig(are) morotskaka

Onsdag och halva veckan har gått. Snart är det helg och då tänkte jag testa att baka den här till synes smarriga morotskakan. Receptet kommer från bloggen Green Kitchen Stories. (Man kan välja att läsa bloggen på svenska också men då finns inte alla recept med). Luise och David lagar vegetarisk mat, frukostar, efterrätter och smoothies. En del grejer är raw food medan andra "bara" är vegetariska och lite nyttigare. Morotskakan är inte raw men enligt mina mått väldigt nyttig ändå.


Senast förra helgen bjöd Ulrika på en fantastiskt god raw äppelpaj. Ja, den var lika god som vanlig paj och eftersom den var nyttig satte vi oss en hel del. (Om man behöver energi från så mycket nötter kan man diskutera men ni fattar).

Jag skulle aldrig kunna äta bara raw food. Det verkar ofantligt trist med enbart kall mat. Riktiga raw food-anhängare kokar inte ens tevatten... Däremot tycker jag att raw food-världen bjuder på många bra och goda alternativ till efterrätter. Jag föredrar vanlig mat men drar gärna ner på sockret om det är lika gott. Allting hänger nog ihop med att jag äter allt mindre kött. Eller snarare med min nya syn på mat. (En utveckling jag knappast hade kunnat ana för något år sedan!) I bloggen i slutet av juli skrev jag att kanske kommer jag bli sugen på kyckling eller gris nångång. Det har jag inte blivit. Inte på grund av djuren i sig utan för hur dom tvingas leva. Mina matlådor, middagar och mellis har blivit allt grönare och det har gått mer eller mindre av sig självt. Jag är inte vegetarian men jag tänker på ett nytt sätt om mat. När man tränar mycket behöver man mer näring. Inte bara mer energi i form av pasta. Jag köpte mitt första paket sojamjölk igår. Snart är jag väl vegan på kuppen men dit är det ganska långt kvar. Men det tål att tänkas på vilken mat man köper och varför.

Författarna till boken Matens pris är nominerade till Stora journalistpriset. Aldrig förr har vi lagt så lite av våra pengar på mat. Bra, tycker vi förstås när vi står i matbutiken. Men baksidan är en utveckling som är på väg att få världens livsmedelsförsörjning att kollapsa. Prispressen har förvandlat bondgårdar till resultatenheter i en multinationell industri, helt beroende av olja och naturgas. Ensidig odling innebär tung påfrestning på miljön. På åkrarna används bekämpningsmedel så giftiga att de varje år dödar en kvarts miljon människor. Djur avlas så hårt att de går sönder.

Inga kommentarer: