söndag 6 november 2011

You don't wait to be in the mood to go to the gym. You go to the gym and get in the mood.

Rubriken passade utmärkt på mig i dag. Den här dagen har jag varit väldigt olik mig själv. Ofokuserad med beslutsångest om det mesta. Det känns dock som en tillfällig svacka och med en händelserikvecka framför mig och ett precis avslutad ben- och magpass på gymmet känns det som att jag är på banan igen! (Dessutom ryckte jag upp mig och jobbade ett bra tag med mitt evighetsprojekt kallat "Mina bilder" typ innan jag gick och tränade).  På gymmet var det så lugnt och skönt som det bara kan vara på en söndagseftermiddag. Massor av plats och alla vikter och grejer var lediga.



Mitt benpass kan du också köra om du vill bygga stabilitet runt knäna. Antingen om du har varit skadad eller håller på med en sport med t ex mycket vridmoment eller med utförsåkning etc (jag bockar av samtliga). Självklart behöver man även träna uthållighet och explosivitet men det är bra att kombinera med funktionell styrka. Det finns flera andra bra övningar som är ännu mer rehabbetonade - tipsar om dem en annan gång!

Dagens pass för benen
Uppvärmning på crosstrainern
Killen bredvid stank svett så det blev bara fem minuter.

Bencurl i maskin
Jag lyfter upp med båda  benen och släpper tillbaka med ett ben i taget. All asymmetrisk träning är bra. Ofta är vi starkare i ena sidan. Jag har 1,2 kg mer muskler i höger ben t ex.

Enbensknäböj på bosuboll
Tänk på hållningen. Om du kan, håll det andra benet framför dig. Annars åt sidan. Lättast blir det om du håller det andra benet bakom dig men då tycker jag att det är lätt att knät du böjer på hamnar framför tårna - inte bra. Sätt dig på en stol.

Utfall med en kettlebell på rak arm ovanför huvudet
Se till att verkligen hålla armen rakt upp. Stabil core. Vingla inte in eller ut med knäna. Ta ett kliv så stort så att dina ben bildar en kvadrat med räta vinklar mellan sig. Kolla i spegeln!

Kliv upp på bänk med viktplatta i famnen
Om du står nära bänken aktiveras lårmuskeln mer. Står du längre ifrån aktiveras även sätesmuskulaturen. Kolla att knäna inte faller in eller åt sidan. Var explosiv. Jag går upp i en tåhävning på bänken och lyfter upp motsatt knä så högt jag kan.

Overhead squats
Den här övningen är tyngre för ryggen än vanliga knäböj med en stång på axlarna. Fuska inte med armarna Se till att hålla ryggen rak. Lassa inte på för tungt i början. Teknik först.


Jag har tänkt mig att av fyra benpass ska helst tre fokusera på stabilitet, balans och rörlighet. Man får styrka på köpet absolut. Det fjärde kan få fokusera helt på ren styrka och explosivitet. Har man bättre knän än jag och andra mål med sin träning kan man givetvis ha en annan fördelning!

Dagens pass för magen
Crunches på boll med vikt
Aktiv planka
Statisk båt medan jag flyttar en boll från sidan, till mitten, till andra sidan och så samma väg tillbaka.
Statisk planka
Slängde även med några rehab/coreövningar. Sånna där övningar som inte känns jobbiga men som aktiverar alla små, bra att ha-muskler. Alla på pilatesbollen.
Avslutade med 12 snygga armhävningar på tå.

Inga kommentarer: