onsdag 27 juli 2011

Äta djur

 
Sedan jag kom hem från Montana och USA har jag ätit väldigt lite kött. Mer eller mindre omedvetet. Angus-kossorna med sina kalvar betade fritt över de stora vidderna, året runt, och på vintern matades de med hö. Så ska en kossa leva. Det slog mig vilken skillnad det är för våra kor som står inne halva året och äter spannmål.
Köttet i USA smakade dessutom helt annorlunda, mycket godare. Som om det inte var nog innehåller gräsbetande djurs kött omega3 medan våra kossor ju inte precis äter naturlig komat, alltså inga bra fettsyror.

    Jag köper alltid ekologiska varor men det känns som att det inte räcker längre. Jag hade inga problem med att äta köttet från kossorna i Montana men sen jag kom hem har jag inte ätit nötkött (om jag inte blivit bjuden på det), för att inte tala om kyckling! På Kronfågels fabrik i Sverige slaktas 12000 kycklingar i timman. Gris slutade jag äta redan innan jag var i USA efter alla läskiga historier om vanvårdade grisar och grisar som kastreras utan bedövning. Jag kan helt enkelt inte bli sugen och när jag kom hem handlade jag quornfiléer. Quorn är dock smaklöst rent ut sagt, skittrist! Tyvärr älskar jag bacon.

     Jag har alltid gillat kött. Jag är en biff och bearnaisesås-tjej. Aldrig sushi. Men plötsligt är det inte lika gott längre. De senaste veckorna har jag ätit ren och älg men i övrigt bara vegetariskt när jag fått välja själv. EN hamburgare har jag i och för sig beställt på restaurang. Och lammfärs funkar.

     Jag är alltså inte sugen på att äta kött längre för att 1) Djuren lever inte ett bra liv 2) Djur som äter spannmål har ett "sämre" kött än de som betar gräs. Prova ät kött i Argentina eller Montana. Men jag vet inte om jag vill kalla mig vegetarian och placera mig i ett fack. Kanske vill jag ha ko, kyckling eller gris någon gång och då kommer jag äta det. Men jag är ganska säker på att konsumtionen kommer minska drastiskt.

    Det finns ju vissa problem med att inte äta kött också. Mina järnvärden är redan i underkant och att utesluta nötkött hjälper inte. Jag skulle egentligen helst inte dricka mjölk eller äta ägg heller (även om "mina" hönor går utomhus och äter ekologiskt foder) men då börjar det bli riktigt knepigt med näringsämnen. Protein till exempel. Vitamin B12. Kalcium. Vitamin D. (Ja, man kan få i sig det ändå men det är klart krångligare!) Och jag inbillar mig att mjölkkor och djur som inte slaktas har ett något bättre liv, om än inomhus ätandes spannmål, eftersom de slipper själva slaktprocessen.

    Sånt här brukar uppröra många. Människan är gjord för att äta kött. Resonemanget hit och dit brister. Men såhär tycker i alla fall jag.

Gårdagens meny
Frukost: Surdegsbröd med bregott och ost, kesella med hallon, kiwi och mango, grönt te.
Lunch: Spenatsoppa på mellangrädde med två ägg, knäckemacka med avokado, vatten
Mellis: Turkisk yoghurt med hasselnötter, pumpafrön, äpple och kanel, roibuste
Middag: Två quornfiléer, hel bulgur, ett pitabröd, tomat, avokado, matyoghurt, mjölk
Kvällsmellis: Råglfingegröt med blåbär, banan, pumpafrön och mjölk. Surdegsbröd med bregott och ost. Kamomillte, digestivkex med ost och marmelad. Några Daim-godisar.

Hemklickad från Adlibris: Äta djur. Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar? Äta djur  är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur. Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad. Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.

5 kommentarer:

Träningsglädje sa...

jag håller med dig. därför köper jag kött från djur som gått ute och mår bra. precis som jag är noga med mjölk och ägg och sådant också. MEN jag har börjat undra om man kan lita på märkningen? vem är det som säger att det som är märkt med eko och krav verkligen är det. såvitt jag vet kontrolleras det inte. min dröm är att köpa direkt från gård. det är inte svårt.

Martin sa...

Jag måste rekommendera Gröna Gårdar (som du kan beställa kött av kvartalvis om du bor i Sthlm - deadline är snart för denna omgång). Sedan kan du hitta i välsorterade Coopbutiker kan du hitta Bosarpkycklingen. Coop har även Sprätkyckling som inte är kravmärkt, men bättre än Guldfågeln med flera.

Så det finns, man får bara leta lite.

Ulrika sa...

Men ekologiskt kött då? Varför duger inte det? Har lite svårt att se att kött-Erika skulle bli vegetarian?!

Maja sa...

Ojojoj.. vilken chock! välkommen i veggoklubben då! ;)

Kan varmt rekommendera spenat, kidneybönor, sojamjölk å annat smaskigt, protenin-, järn- å vitaminrikt käk. Å om man tröttnar på Quorn så är ICAs nya veggoprodukter faktiskt riktigt goda. :D

Har raggat en partner till AIM nu förresten, you will be missed.

Puss, puss

Erika sa...

Tack för tips Martin! Norrbete verkar också bra.

Ulrika: ekologiska djur verkar inte ha det tillräckligt bra. Inte grisar o efter mer research inte kor heller. Lamm äter jag.

Maja: hehe fast inte 100% men klart modifierade matvanor nu!