Intresset bland svenskar i alla åldrar växer för att delta i olika lopp. Även seniorer springer mer nu än tidigare även om de som planerar sin löpning mest är de unga mellan 15 och 29 år. De flesta provar inte ut sina skor med hjälp av någon som kan men de som gör det bor oftast i storstäder där det finns fler möjligheter till sån hjälp. Resultaten som presenterades denna morgon baserades på personer som springer minst en gång i månaden. Det hade varit kul att se resultaten från personer som svarat att de springer mer aktivt, kanske 2-3 gånger i veckan. Förmodligen är det fler av dem som lägger tid och energi på att prova ut rätt sko.
Löplabbet tipsar om att variera sin träning och inte bara springa utan även kombinera löpningen med annan konditionsträning, t ex cykling, längdskidåkning och simning. Coreträning är också viktigt och varför inte skaffa dig några träningskompisar så att ni kan peppa varandra ute i spåret! Att ha rätt grejer på fötterna är också viktigt för att inte dra på sig skador.
Jörgen visar Nikes nya sko som man kan springa "barfota" i för att träna upp fotens muskulatur och stabilitet efter att jag frågade vad han anser om det nya fenomenet att springa barfota.
Tekniken är såklart kanske viktigast av allt och särskilt om du inte har ett neutralt löpsteg. Vissa menar att dagens moderna skor förstör vårt löpsteg och därför ska vi sträva efter barfotalöpning.
Jag frågade om barfotalöpning som är väldigt ”hett” just nu och Jörgen från Löplabbet svarade att det är bra träning för att stärka foten och underbenets muskulatur men att det inte är någon smart idé att helt övergå till barfota löpning eller väldigt tunna, platta skor om man är ovan. Det är istället något man kan lägga in i vissa av löppassen. Om du pronerar eller har instabilitet någonstans rekommenderar han inte att du kör särskilt mycket barfotalöpning, möjligtvis på mjukt underlag. Bättre är att satsa på en stabil sko men ändå utveckla din teknik.
Att tänka på i löpspåret
- Se till att värma upp ordentligt för att undvika skador
- Tänk på hållningen. Skjut fram höften, sätt i mitten av framfoten – inte hälen, under dig – inte framför dig.
- Lyft blicken
- Ha rätt pendling på armarna
Löpskola – sju tips!
Gör några av övningarna i samband med dina löppass. Du behöver inte gör alla sju övningarna varje gång och i början räcker det med ett löpteknikpass per vecka. Du kan ägna ca 10-15 min åt övningarna totalt/gång och successivt kan du öka antalet övningar och pass. Följande övningar tränar styrka och spänst och muskulatur i fötterna.
- Låg skipping/tripping
- Hög skipping
- Indianhopp
- Hälgång – Särskilt bra för dig som pronerar!
- Tågång – Särskilt bra för dig som pronerar!
- Back kick
- Sprättsteg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar