lördag 8 januari 2011

Den nakna hälsan av Jonas Colting - The complete review

Disclaimer: Ganska långt men läs om du vill!

I julas läste jag Den nakna sanningen av Jonas Colting. Bokens titel kommer av Coltings ambition att skala bort allt som är onödigt när det gäller mat, träning och trender.  Colting påminner oss om hur vi levde som stenåldersmänniskor, vad vi åt och hur vi rörde på oss. Framför allt vad vi inte åt och hur vi inte tillbringade våra dagar. Jag håller med Colting om mycket och känner igen mina egna funderingar i det han skriver. Men ofta tenderar han dock att gå till en viss överdrift i mina ögon och verkligen dra saker till sin yttersta spets. Det finns mycket i boken han inte lyckas övertyga mig om.

Framför allt har Colting en oerhörd kolhydratsskräck skulle jag vilja kalla det. Kolhydrater är roten till allt ont och alla sjukdomar. Om det så gäller cancer, hjärt- och kärlsjukdomar eller vanliga förkylningar.  Insulin i blodet är dåligt. Håller vi på med en idrott som kräver mycket socker borde vi sluta med den idrotten (kommer ju från rätt person?). Det har jag även hört på andra håll. Människan är gjord för lågintensiv träning under längre tid. Till det behövs inte socker. Jag tror absolut Colting har rätt i det. Och kanske är högintensiv träning inte optimalt för oss?

Jag tycker även Colting har en poäng när han beskriver den oerhörda kolhydratshets som råder inom idrottsvärlden. Att vi fokuserar för mycket på energi istället för på näring. Att vitaminer, mineraler och andra byggstenar är lika viktiga om inte vikigare än snabb energi och socker. Många som tränar säger också att de inte begriper varför de inte går ner i vikt och så äter de pasta och bars och dricker sportdryck. Socker. Enligt Colting är den nakna sanningen den att vi genom träning och naturligt anpassad mat (fett och protein samt grönsaker) utvecklar en så god fettförbränning att vi inte behöver insulindrivande socker inför en prestation. Insulinnivåer i blodet är en ständigt återkommande punkt i Den nakna hälsan och jag lärde mig mycket jag inte visste.

Ändå betvivlar jag att rätt sorts kolhydrater skulle vara farliga eller dåliga för oss. Bara för att stenåldersmänniskan inte åt gröt eller fullkornsbröd betyder det inte att vi inte kan göra det (i lagom mängd, som allt annat). Man hade väl helt enkelt inte lärt sig att bruka jorden än? Havregryn och olika fullkornsprodukter innehåller massor av bra saker, ät dem! Det har jag alltid gjort och jag har inga vik-t eller hälsoproblem.

Colting påpekar att hans sätt att äta inte har något namn, det är ingen diet eller trend. Det gillar jag. Ät smart, använd ditt sunda förnuft. Det heter inget speciellt att leva så.

Jag tror inte att sättet vi levde på under stenåldern alltid är det mest optimala även om vi levde så då. Colting säger t ex att vi inte behöver äta så regelbundet som vi tror och ironiserar över spinningmotionärer som tränar tre ggr i veckan och tror att de kommer falla döda ner efteråt utan energibars. I och för sig ganska roligt. Jag förstår vad han är ute efter men det finns ingen poäng med att halvsvälta även om vi tvingades till det förut ibland. Ingen i bloggvärlden kan ha undgått att Colting förespårkar fasta då och då. Klarar man inte av att fasta eller äta sällan är man kolhydratsberoende. Jag är inte övertygad. Jag tror man ska äta när man är hungrig och sova när man är trött. Är inte det naket så säg. Självklart är det bra att ha en fungerande fettförbränning. Men är man inte överviktig så har man ju det. Simple as that!

En viktig poäng som jag tycker att han missar är att kvinnor är skapta att ha lite fettreserver på sig. Fettet som blir nödvändigt om man är gravid och det blir svält och missväxt på samma gång. Kvinnor i Sverige behöver knappast bekymra sig men det vet inte våra kroppar. Det blir helt enkelt en kamp mot naturen att försöka jobba bort allt extra fett.  Colting avskyr i alla fall måltidsersättningar i form av pulver och bars. "Måltider ska avnjutas inte ersättas." Word.

Några av bokens höjdpunkter
Det bästa avsnittet i boken är när Colting jämför hälsa med fysisk prestation, att det absolut inte är samma sak och att elitidrott inte på något sätt är hälsosamt. I dag luras vi att tro att kan man prestera fysiskt på en hög nivå har man också en väldigt god hälsa. Colting skriver att genom att pressa sin fysiska förmåga på fel sätt kan man underminera sin hälsa. Han jämför sig t ex med sin bror i det avseendet och drar slutsatsen att allsidighet är ett vidare begrepp än antalet sätt man pressa upp sin maxpuls på och att hälsa och prestation bygger på långt mer än ett högt syreupptag och att snabbast kunna ta sig från punkt a till punkt b. Om hälsa finns mycket bra att läsa om i boken!

Colting gillar inte direkt förvånande barfotaträning (räknas beach så är jag hemma) och säger att vi borde träna mer som på stenåldern genom att springa, hoppa, krypa, lyfta och dra. Tja, crossfit kanske?
Vår långsiktiga hälsa är dessutom uppbyggd på hörnstenarna sömn, rätt mat och fysisk aktivitet. Naken hälsa är ett livslångt projekt och inget vi fixar på några veckor. För hur lång tid har du jobbat på att se ut och må som du gör i dag? Hela livet!

Colting menar apropå träning också att vårt sätt att mäta oss förr mot andra djur inte var att vara snabba eller starka som dem utan istället blev vi uthålliga. Det är möjligt. Men jag skulle säga att det som i första hand skiljer oss åt är människans intelligens? Det var väl i alla fall så vi överlevde, inte för att vi var uthålliga triathleter...

Vikten av vila, återhämtning och sömn återkommer ofta i boken. Colting avärdar bortförklaringarna att vi inte hinner sova eller laga bra mat eller röra på oss med att det skulle vi visst göra om vi prioriterade annorlunda. Detta är våra viktigaste hörnstenar som borde gå före allting annat. Det gillar jag. Därför är mitt "nyårslöfte" att sova mer. De andra bitarna har jag redan ordning på.

I julas läste jag även Duktighetsfällan av Joanna Rose och Aleksander Perski, en bok för prestationsprinsessor.  Där återkommer vikten av återhämtning men i ett annat sammanhang. "Även om vi är överansträngda och jobbar mycket kan vi motverka en kollaps genom att sova ordentligt, ta det lugnt på helgerna och hämta tillbaka krafterna." Men flera av oss lever inte så. I takt med att arbetsbördan och stressen på jobbet ökar försöker vi jobba allt mer för att hinna ikapp. I längden blir det motsägelsefullt. "Vi börjar systematiskt reducera allt det som hittills hjälpt oss att klara av långa perioder av påfrestningar. " Vi sover mindre, ägnar mindre tid åt vänner och familj, vi rör lite på oss och äter inte ordentlig mat. Allt för att kunna jobba mer och bättre.

Vi människor mår bra av att tänka, lösa problem och av att ingå i ett sammanhang där vi kan tillföra något. Förmågan till problemlösning, konflikthantering och att flexibelt hantera nya situationer har varit en avgörande del i vår mänskliga utveckling skriver Colting. Just därför är t ex arbetslöshet ofta en anledning till depression och sjukskrivning i vårt samhälle. Prestationsprinsessor är kvinnor som har dragit det positiva beteendet till sin spets och omvandlat det till något negativt. En mycket tänkvärd bok som inte nödvändigt måste handla om prestationer i arbetslivet...

Är du intresserad av hälsa, kost och fysisk prestation rekommenderar jag absolut boken som väcker många intressanta tankar och idéer. Är du en prestationsprinsessa på jobbet, på gymmet och/eller hemma? Läs Duktighetsfällan också. Slående många gemensamma nämnare med Coltings bok och två väldigt intressanta böcker att läsa parallellt.


Ett stort minus är att Den nakna hälsan tycks vara något av ett hastverk. Skulle den bli klar innan jul och nyår för att bli den perfekta presenten inför alla nyårlöften?  Förutom att den är väldigt ordrik och ibland snudd på omständig med alla upprepningar så finns det stavfel på varenda sida, konstiga avstavningar osv. Boken är helt enkelt inte korrläst. Dispositionen är svår att förstå och det finns ingen innehållsförteckning (med sidnummer) eller register. Allt detta är synd då mycket bra information försvinner bland stavfel, upprepningar och helt enkelt slarv. Skärpning till nästa bok!

4 kommentarer:

katten sa...

Du är så fantastiskt bra på att sammanfatta saker och ting Erika!
Ang innehållet så känner jag att jag börjar bli så trött och förvirrad av alla extrema filosofier, dieter, "vetenskapliga sanningar" och annat som växlar från dag till dag - jag tror som du, att hitta sin egen väg, ta in lite här och var men inte svälja saker med hull och hår. Kritisk granskning, som ju du som är journalist alltid briljant jobbar med, men vi andra borde lära oss bättre!

Erika sa...

Tack så mycket för högen av komplimanger! Det är ganska svårt att sammanfatta en bok sådär men jag verkar ju ha fått godkänt i alla fall :)

Katten sa...

Sug åt dig bara :)

Annika sa...

Fantastiskt bra recension. Välskriven och bra sammanfattat. Jag tror inte ens jag behöver läsa boken (Colting). Inte med det minuset som framkom i slutet av inlägget...

Intressanta reflektioner och jag är lätt med på ditt resonemang!