söndag 8 augusti 2010

Kolfiberram, Vitargo och vänskap. AIM Challenge 2010!

Jag och Maja ovanför trädgränsen i Sälenfjällen efter att ha tagit post nummer 12

Söndagen den 16 maj ringde Maja mig när jag var på väg ner i tvättstugan. Hon hade varit inne på www.multisport.se (Maja hur hamnade du överhuvudtaget där från början?) och fastnade för något som hette Discovery AIM Challenge, en multisporttävling i Hemsedal i Norge och i Sälen i de svenska fjällen. Mountainbike, löpning, paddling, klättring och såklart orientering. Eftersom jag älskar både cykel, paddling, fjäll och framför allt nya utmaningar sa jag ja omgående utan vidare eftertanke. Resten är historia. Lördagen den 7 augusti klockan 16 och i målgång hade jag blivit hooked på multisport, fått blodad tand och vill bara köra mer!

Vi har cyklat, läst karta, sprungit, cyklat, cyklat, läst karta, vadat genom myrar med sankmark över låren, cyklat, läst karta, cyklat, sprungit, simmat, sett storslagen natur, kan man kalla det klättrat, slagit rekord i intag av Enervit, gått balansgång och framför allt haft otroligt roligt! När vi kom i mål (och egentligen långt innan det) var jag så otroligt nöjd och stolt över vår insats på fjället. Maja visade sig vara en kartläsare av rang och vi hade hög energi i pedalerna hela vägen från start och in i mål. Jag älskar att cykla och i en av de allra mest sugande backarna mot toppen kom jag på mig själv med att le brett. Vi turades om att dra i de branta backarna och hejade ivrigt på varandra mellan varje kontroll. Vi ägnade inte en gång tid eller energi åt onödiga diskussioner, eller åt att gnälla på varandra eller diskutera tidigare eventuellt dåliga beslut. Kramar, applåder och glädjerop tog oss framåt - och team work. Tänk er en iskall sjö på fjället. Ovanför, ganska högt upp hänger kontrollen. Tänk er jag och Maja som vadar i med kläderna på och vatten upp till midjan, som klättrar ovanpå varandra, gemensamt tar kontrollen, simmar i land och hur glada som helst kastar oss upp på våra cyklar för att ta nästa kontroll.

Förra årets vinnare i damklassen tog 17 poster (av 60 möjliga så ni kan ju gissa att man har att göra...) och vi tog i år 15 poster. Check! I år tog det vinnande damlaget, multisportproffs hemmahörande i Sälen, hela 32 poster!

Varken jag eller Maja kan egentligen orientera - även om Majas talang för att ta ut riktning och läsa karta kan beskrivas som större ... Varken jag eller Maja äger en mountainbike - men vi gillar cyklar och har varsin cross och hybrid i vår ägo. Både jag och Maja insåg på tävlingsdagens morgon att vi inte hade någon aning om vad vi hade anmält oss till. Det är svårt att förbereda sig mentalt (och även fysiskt förstås!) inför något man knappt vet vad det innebär. Vår taktik var att träna orientering (en gång, tre dagar innan tävling), fixa varsin grym mountainbike, ha en camelbak på ryggen, mycket socker i väskan och äta en stor frukost. Det höll hela vägen tillsammans med bra grundfysik och mycket vilja. Som totala rookies i multisportsamanhang. har vi dock lärt oss en hel del saker inför nästa år. Bland annat kommer vi ha en ny taktik för hur vi väljer kontroller och kommer på så sätt ta kontroller som är värda mer poäng än de vi tog i år. Nu fick lag med betydligt färre tagna poster ändå bättre poäng totalt sett.

Det var kul att tävla som damlag. Mixedlagen tog över lag fler poster än damlagen vilket är ganska lätt att lista ut. De har hela tiden en som är starkare och som kan dra. De har hela tiden en som är starkare och kan springa i förväg och ta en kontroll och möta kompisen på vägen ner. De har hela tiden en som är starkare och kan klättra upp för rep i liftstolpar osv, något som är ganska omöjligt för de flesta tjejer. Därför var det kul att vara ett damlag. Jag och Maja var jämlikar som turades om och delade på allt. Båda drog, båda sprang i förväg och ingen var mer självklar än den andra till att ta en kontroll. Väl hemma i Stockholm var det också jag och Maja som bestämt hävdade att vi lika väl kunde plocka av cyklarna från taket som killarna. Måste man göra själv, klara av själv, då blir man handlingskraftig - och det är kul!

Ikväll har jag surfat på multisport.se och redan blivit sugen på flera andra lopp. Jag vill bara kasta mig ut bland alla utmaningar som finns där ute och se hur mycket jag kan klara av. Vad tror ni om att klättra över Globen? En hel del andra utmaningar har också dykt upp i mitt huvud men de väntar jag med att avslöja...

Sammanfattningsvis är jag efter den här helgen toppfylld med glädje, energi och förväntan. Jag vill och jag kan och jag törs! Självkänsla och självförtroende har boostats massor. Mina skor har inte torkat än, mer än ett dygn senare.


Jag har varit den bästa versionen av mig själv!

9 kommentarer:

Maja sa...

Va fint skrivet. Like! Mina skor har nu åkt handtvättsprogrammet i tvättstugan och jag håller tummarna för att de blir någorlunda sig själva igen. ;)

Ulrika sa...

Underbart skrivet! Vad vore vi utan våra utmaningar?! och det är inte utan att man blir lite sugen på att testa.

Sofy sa...

Det var en grymt härlig helg! ...Särskilt när jag drog och höll tempot på vår löpning till kontrollerna i mitt mixedlag uppe på fjället ;) I övrigt håller jag med, jag önskade att jag också hade klättrat lite mer, men i frågan om det ska göras fortast för att ta sig vidare eller bara göras så blir lotten given.

Erika sa...

Tack Maja! :)

Ulrika - testa nästa år! Jag är rätt säker på att du kommer tycka det är skitkul :)

Sofy, sa inte du att det var Anders som läste karta och som klättrade? :) Visst är det guld att ha en mixedklassen som kan ta poster som ger svåra poäng (finns ju anledning till att man delar in det i tre klasser...), men det förändrar inte varför det är kul att vara ett damlag, som jag var och som jag skrev om :) Det har sina tjusningar! Nä år kanske jag ska testa mix och du dam så får vi utvärdera :)

Sofy sa...

Visst läste prinsen vägvalet, jag läste vart vi skulle hitta själva kontrollen och var den som drog tempot däruppe, så vi hjälptes åt!

Det vore verkligen kul att köra damlag något år, det måste helt klart hinnas med!

Katten sa...

Grymt erika, låter skitkul! jag måste få höra mer om hur det går till, försöker greppa hur man kan bada svinkallt o sen dra vidare, måste vara klädbyten involverade va?
Ses snart på lite fika, jogg eller vad som? :)

Erika sa...

Du ska självklart få en detaljerad beskrivning av lördagen över en fika, under en promenad, löptur eller dyl! :) Klädbyten? Näpp, no time! :)

Annika sa...

Himlans kul att läsa! Imponerad av er som var två tjejer och körde som rookiesar! Häftigt att man inte behöver vara proffs/rutinerad och kan ha kul ändå! Det lockar helt klart! :)

frida sa...

Fint att läsa din version av AIM. Grymt bra jobb! Och ser fram emot dina kommande utmaningar.