fredag 5 oktober 2012

Styrketräning #tabata

Fortsätter veckan med temat jobbiga träningspass. I onsdags blev det först en spontan vilodag. Efter mammas boksläpp med tillhörande mingel* följde vi med ut och käkade middag. Alltså hann jag inte med något corepass som planerat. Men familj och mingel får ju gärna komma före ibland. När torsdagen kom var jag rastlös och på kvällen ville jag svettas och kompensera för min stillasittande arbetsdag. Alltså kroppen ville kompensera. Så ett corepass kändes fjuttigt och istället rev jag och Jens av ett rejält tungt tabatapass. Jag ska verkligen köra mer tabata, jag älskar den typen av träning som kombinerar styrka och kondition! Och det känns som tillräckligt grenspecifik träning för en beachspelare.

Gårdagens tabatapass bestod av tre cirklar. En för benen, en för överkroppen och en för core/mage/rygg.

Tabata innebär 20 sekunders träning och 10 sekunders vila X 8. T ex gör du boxhopp i 20 sekunder och vilar sen 10 sekunder innan du börjar med squats. Upprepa varje cirkel 8 gånger innan du påbörjar nästa cirkel. Vila 2-3 min mellan varje cirkel.

Bencirkel
Boxhopp
Squats med kettlebell
Utfallssteg med front kick
Drake med kettlebell

Överkroppscirkel
Axeldrag till hakan med kettlebell
Armhävningar
Tricepspress på bänk eller med hantel
Hantelrodd

Corecirkel
Situps på bosuboll
Rygglyft
Aktiv planka, dra knäna mot axlarna
Bålrotation med skivstång



Just det här passet hade jag inte kört tidigare utan att jag hade bytt ut några övningar mot nya. Och ja – det blev tufft! Bencirkeln var tung, bjöd på mjölksyra, puls och drypande svett. Men den var härlig och skön också! Jag älskar hoppen! Boxhoppen blev därför naturligt favorit och alla krafter var fortfarande nya. Draken passade inte så bra in i ett tabatapass. Den kräver mer tid, koncentration och balans än vad man kan ge den i tabataversion.

Älska boxhopp!
Överkroppscirkeln var bara överjävlig. Tricepspressar efter armhävningarna var mord, mord, mord och jag pallade knappt 20 sekunder med dem mer än under första varvet. Vet inte hur jag tänkte där. Det hade nog varit klokt att kasta om övningarna lite. Favoriten var nog trots allt armhävningarna. Gillade hantelrodden också men det var svårt att få bra kontakt eftersom man tränar i högt tempo. Lite samma problem som med drakarna.

Corecirkeln var seeeg. Nu var det bara att kräma ur se sista krafterna och ignorera att jag var törstig, hungrig, trött och på gränsen till yr. Inte känna efter bara köra. Och det var helt överkomligt trots allt. Pulsen blir ju skönt nog inte så hög här. Situpsen på bosubollen var favorit och bjöd på skönast mjölksyra (aktiva plankan gav också mjölksyra men även trött ländrygg). Bålrotation med stång är en övning jag älskar men på grund av tempot passade den inte heller så bra i ett tabatapass. Jag försöker att lägga in olika sorters övningar i mina tabatapass och inte bara hopp och explosivitet men vissa övningar passar helt enkelt inte in lika bra.

När jag burit bort min sista kettlebell gick jag raka vägen upp till mig och fixade gröt med linfrön, hemgjort äppelmos och mjölk. Sen duschade jag. Och sen åt vi den riktiga middag. Det blev en ganska spontan räksallad med babyspenat, tomat, ägg och curry- och limedressing. Riktigt gott!

*Hur coolt som helst. Boksläpp, mingel med 50-talstema och kändis. Martin Schibbey var där – klart rolig gäst och jag var sjukt stolt över min mamma, boken de släppt och festen de styrt upp för att fira!

1 kommentar:

LinaTriathlet sa...

Grymt!! Tabata är sjukt jobbigt!!