torsdag 5 april 2012

Islandshästar i Funäsdalen

Jag tror jag skulle vara en ganska bra resereporter! Under mina dagar i Funäsdalen (det är andra gången jag är här - då bodde jag i Fjällnäs nu bor jag i Ljusnedal) har jag hunnit testa många backar och en del längdspår, flera fik och restauranger, några hotell, ett par olika spa, ett museum och olika butiker som säljer allt från skidkläder till inredning. Jag vill recensera allt och ska skriva en recap och min egen Funäsguide tillbaka i Stockholm! Medveten om att den bästa guiden säkert skrivs av en lokalinvånare eller någon som varit här 17 år på raken.

I morse stack vi iväg mot Ramundberget och halvvägs dit svängde vi av till Stall M. Vi gick över en hängbro till andra sidan fjällforsen där våra pigga troll väntade på oss. Stallet ägs av några riktiga Härjedalningar med härlig dialekt. Vi fick borsta och göra i ordning hästarna själva vilket jag uppskattar. Visst är det bekvämt att få allting serverat men jag tycker om att bekanta mig med hästen på marken först. Vi var bara fyra stycken ryttare och jag fick en "pigg häst med underbar tölt". Har tyvärr glömt hennes (isländska och kluriga) namn men det var verkligen en jätttefin islandshäst med mycket gång och bra motor. Roligt! Erik har bara ridit en gång förut och fick en modell lugnare men som ändå hängde på bra och han både töltade och galopperade. Fjället var förstås hur vackert som helst klädd i vit skrud och det ömsom snöade och ömsom sken sol. Jag var lite extra lycklig där jag gled fram mellan trädan till ljudet av hovarna som liksom tassade fram i snön. Jag rekommenderar absolut Stall M om du vill rida i Härjedalen. Pigga, fina och välskötta hästar.

Vi åt lunch på Villan (sa jag att jag gillade det stället?) och sen stack vi iväg till längdspåren. Min bröstmuskel känns fortfarande inte hundra men jag lånade ut mina skidor till Erik så att de fick komma ut ändå. Själv gick jag en lååång promenad mellan spåren istället (förvirrande skyltning dock och jag fattar inte färgsystemet alls - det är i alla fall inte som i pisten...) och det var snudd på lika härligt som att skida fram. Solen lyste mig i ögonen och värmde luften till runt nollan. Det är vårvinter i dag - en underbar årstid som bara finns i Norrland. Bör upplevas!
Det här är jag. Jag borde bo såhär och se ut såhär varenda dag - osminkad i varma kläder och med håret lite hur som helst.

Skönt att rulla sig när man är svettig!

Vårvinter!

2 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Åh det ser helt fantastiskt ut, härligt med hästarna!!
Vilken dag! :)

Anonym sa...

Kul at du tror at stallet eies av riktige herjedalinger! Til opplysning er de fra Island!