lördag 11 juni 2011

Peppa mig pretty please

Det kändes som att jag var på väg mot toppformen när jag cyklade 15 mil i början av långhelgen för en dryg vecka sen. Sen låste sig ryggen och det var enkelt sammanfattat hell. Jag har vilat sju dagar och hunnit med två naprapatbesök under tiden (förutom mina väl investerade timmar på bryggan eller drickandes rosévin). I dag bestämde jag mig för att det var dags att testa vad ryggen höll för även om den inte kändes på topp, alls. Solen gassade och jag åt frukost på bryggan och läste tjock bok. Jag var inte det minsta taggad att ge mig ut och cykla, alls. Men ska man cykla Vätternrundan krävs det nån slags diciplin så jag kravlade mig upp och bytte ut bikinin mot cykelbyxor och gav mig ut. Jag planerade 8-10 mil. Det kändes som att kroppen stängt ner verksamheten under mina vilodagar vilket är tvärt emot planen inför Vättern och nu var det dags att väcka den igen.


På väg ut och halvtaggad...
Det var stekhett. Varmt som i en bakugn och det kändes som att luften stod stilla och bara darrade av värmen från asfalten. På en racercykel! Benen och lungorna var det inga fel på utan de gjorde sitt jobb ypperligt. Huvudet var det sämre med som bara motarbetade mig hela tiden, trots mycket medvind! Att huvudet strejkade berodde givetvis på ryggen och musklerna runt skuldran som var tighta och drog och slet och surade. Har man ont någonstans blir allting så otroligt mycket jobbigare, värken tar liksom all energi. Efter ett tag blev det bättre och stelheten flyttade upp i nacken istället, men det är ganska naturligt att den blir stel så jag var ändå nöjd med den "förbättringen". Vattnet och Vitargon tog slut halvvägs men man måste ju hem och jag trampade och surade. Och svettades. Med ett par mil hem gick det plötsligt lätt trots vätskebrist och ryggont. Kanske för att jag visste att jag snart var hemma...


Halvvägs. Här ser jag ju rätt glad ut faktiskt? Måste vara glädjen över att hälften är över?
Det blev drygt 8 mil och inte längre pga ryggen men framför allt vätskan. Cykla utan vatten i stekhet sol är ingen god idé. På vägen smsade Ulrika och frågade om vi skulle käka middag. Jag hade planerat en kväll när jag skulle "bara andas" och det är precis vad jag har gjort på balkongen med ovan nämnda kvinna resten av kvällen. Varför andas man så bra i mjukisbyxor?

Musklerna i ryggen är kooorta. Och höften som krånglade precis i början gör ont. I panik har jag bokat idrottsmassage på tis för 650 (!!!) spänn. Mina mil helgen innan Vättern kändes värdelösa och ja - jag är typ totalt otaggad (!!!) Skador är riktigt okul och liksom förstör allt. Jag kan köpa att det är jobbigt, det är bara att slita. Men att kämpa mot en strejkande rygg är nåt annat. Jag hoppas att allting vänder när det blir normal temperatur och att idrottsmassagen gör underverk. Hade tänkt cykla två pass till (mängdträning is the shit på cykel) men det kanske är smartare att hålla igång på nåt annat sätt. Ja funderar på ett spinningpass och en tur på crosstrainern för att kroppen inte ska somna igen.

Här behövs pepp! Jag hade trott att det skulle kännas bra idag och allt tvivel försvinna. Icke.

6 kommentarer:

Annika sa...

Ja-ja-ja! Kom igen nu!

En del av det där är ju det gamla vanliga tävlingsnoja-stressen och det kommer du över imorrn direkt. Jag tror på dig och att du får en grymt rolig resa och några vänner att rulla ihop med så kommer de där 15 milen kännas som semester :) Lycka till!

Erika sa...

Det är 30 mil! 15 är ju ingenting:)

Karin sa...

Well enligt min erfarenhet brukar motivationen och självförtroendet vara som lägst precis innan en prestation. Körlektionen innan uppkörning,pluggandet precis innan tentan. Det är väl något psykiskt över det hela. Sen när det är dags fixar kroppen nåt slags superkrafter och allt går som en dans.

Dessutom kommer du vid start vara så fylld av adrenalin att du bara flyger fram på tramporna! :)

Heja heja!

katarina sa...

hmmm. Oj. Det låter som om det faktiskt kan vara cykeln det är fel på, dvs antingen har du fel storlek, längden på ramen osv... en cykel som kanske inte passar dig helt enkelt.
vet folk som har fått galet ont i ryggen, bytt cykel... och blivit som nya människor. Kanske en idé att testa- men efter Vättern?? Även jag ska cykla Vättern!! Ska bli... kul. bara det inte regnar som förra året.
Lycka till och hoppas att du får bukt med dina problem snart! / K

Anonym sa...

Tack för tips men jodå, cykeln passar och är uppmätt efter mig. Har inte haft några problem tidigare med 80 mil cykling på den. Mina ryggproblem bottnar förmodligen i andra saker men som inte blir bättre av "racerställningen". Lycka till på Vättern!

/Erika

Annika sa...

Men ja, det visste jag ju :) Tänkte fel när du behövde pepp denna helg :) 15 mil hade varit enkelt idag. Nästa helg kommer 30 mil möjligen bli en utmaning. Men du gillar ju såna :) heja igen!