måndag 27 juni 2011

Bikramyoga ftw!

Man bara yes asså som Katten brukar säga. Ikväll var jag med samma kvinna och två av mina kollegor på Bikram Yoga på Perfection. Jag är ingen yogamänniska ska tilläggas med en gång. Jag har väl inte lagt ner själ och hjärta att bli frälst heller men har ändå testat här och där. Till exempel Hatha Yoga på Yogayama, Acro Yoga på Planet Fitness och till och med Friskis variant på yoga. Inget gjorde mig frälst eller skapade ett sug att göra om det även om acron var rolig. Lite lik Rocket för den som har testat det. Yoga ska göra dig stark och smidig, avslappnad och rofylld och hela kittet men jag brukar mest fundera över min svettiga yogamatta och vad vi egentligen håller på med i största allmänhet. Men ikväll var det alltså ett yes moment!


Bikram Yoga är yoga i 40 graders värme och jag förväntade mig något ganska olidligt. Men jag älskade det! Det var inte för varmt, det var lagom, det var skönt! Positionerna var enkla och i och med värmen i salen blev musklerna snabbt mjuka och cirkulationen kom igång ordentligt. 26 positioner och 2 andningsövningar gjordes två gånger var och redan andra gången märkte man skillnad. Jag har kommit på att jag är ganska bra på att andas också. Jag har varit i så många situationer på sistone där andningen är viktigt att jag omedvetet blivit rätt grym på att hantera den. Efter en halvtimma (av 90 minuter) var jag hal som en ål och svetten rann från hela mig. Men det var skönt. En märklig känsla. Pulsen slog på lagom skönt och jag blev aldrig andfådd. Jag kom in i det ganska snabbt helt enkelt och jag kände mig inte pinsamt dålig heller. Musklerna blev längre och längre. Andra yogaformer är i mitt tycke ofta lite för flummiga. Det är för mycket mumbojumbo. Bikram är mer army style på gränsen till sektliknande. Men hellre army än flum. Men varför pratar de engelska? Störtlöjligt som Baghera skulle ha sagt. Det bidrog liksom bara till sektkänslan. Men allt är bättre än rökelse om ni frågar mig. Säg åt mig vad jag ska göra och jag gör det.

Efteråt cyklade jag och Katten hem i dygnsura shorts genom sommarkvällen och summerade passet. Hemma har jag laddat med resorb och coltingpannkakor (ägg, banan och jordnöttsmör) tillsammans med hallon och rabarberkesella. Sweet as! Det känns som att ha kört ett PT-pass på gymmet, kört två timmar beach i sandlådan, cyklat ett varv och fått idrottsmassage på det. Man är helt enkelt genomkörd på det där allra bästa sättet! Jag är en utbankad köttbit. Min skada från skidbacken är bättre än någonsin och ja, det här vill jag göra om! Det hade jag inte trott.

Undrar hur lång tid det dröjer innan man kan göra såhär?
Enda riktigt stora minuset går till Perfection. Små, trånga källarlokaler. Omklädningsrummet var lagom för högst två personer och även det fruktansvärt varmt och fuktigt. Föreställ er effekten när 30 kvinnar intar det efter 90 minuters bikram. Svettkaos. Inte heller fanns det skåp till grejerna och för 190 kronor tycker jag att man kan få låna en matta gratis! Dessutom var passet i två salar och ledaren (känns som att det heter något annat på yogaspråk) stod liksom i mitten och hojtade. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig men min mycket yogavana kollega var arg som ett bi efteråt. Nästa gång blir det förmodligen på duCalme istället.

Bilderna har jag lånat från bloggen bikramyoga.nu

Vi halade aldrig upp våra iPhones i fukten och hettan, utom Katten som fångade ett talande ögonblick, precis efter passet.

7 kommentarer:

Träningsglädje sa...

haha mkt talande foto! håller med om perfections lokaler. du calme har något större omklädningsrum och allt är ungefär 1000 gånger snyggare. salen är bättre också. jag vill så gärna gå till du calme och om jag flyttar dit och bor där tänker jag fan gå dit och börja där. men det får bli sen, jag hoppas jag glömt acneskandalen tills dess. dom har varm yin på ducalme också!

Erika sa...

Något större bara? Min kollega har verkligen sålt in stället så ska (fan! haha) dit och testa. Kanske sån varm Yin också :)

Vad är acneskandalen? Enlighten me!

Erika sa...

Nu googlade jag på det och hittade en länk i din blogg. Madness!

Katten sa...

Jaha, var det de som gjorde acne-grejen. FY f*n, sånt kan jag inte stödja..hmm..Nåt annat ställe?

Anonym sa...

Varför inte gå till Bikramyoga Södermalm. Bästa stället för Bikram yoga. Testa!

Erika sa...

Jag kör yoga på duCalme nu för tiden! :)

Anonym sa...

själv går jag på BikramyogaCity, bästa stället enligt mig.