torsdag 6 september 2012

Kött!

I mitt jobb ingår mycket omvärldsbevakning. I dag har jag läst en branschtidning om kött. (Det finns verkligen sjukt mycket tidningar man inte trodde fanns – eller vad sägs om tidningen Betong, som handlar om, ja, betong). Hittade en hel del intressant läsning – förutom all skojig och branschspecifik reklam.
  • Under 2011 var svenska djur relativt fria från antibiotika. Två av 5 120 prover visade på otillåtna halter. Svenskt kött är alltså ganska fritt från antibiotika och hormoner. Källa: Livsmedelsverket
  • Jag vill ändå påminna om att kött inte är särskilt klimatsmart och att djuren fortfarande lever under onaturliga förhållanden och får spannmål istället för gräs etc som föda. Och att det normala för en ko är att ge ungefär 7 liter mjölk. En mjölkko idag ger ca 40 liter. Blir en del antibiotika för att lindra mjölkkornas inflammerade juver.
  • Nya EU-regler för att skydda djuren har kommit. De nya reglerna liknar mer våra egna svenska. Dock är Sverige fortfarande det enda landet som fortfarande har ett totalförbud mot att inte bedöva djur innan slakt. Köp svenskt kött!
  • I tidningen stod dock inte att t ex kycklingar ”bedövas” innan slakt genom att doppas i ett elektriskt vattenbad.
  • Hittade en liten notis om att Sveriges bästa grisproducenter har utsetts. Jag trodde att de skulle handla om vilka som födde upp sina nassar på bästa sätt. Tävlingen baserade sig på produktionsresultat. Punkt punkt punkt.
  • Svenska grissuggor måste dock sedan 1 januari få gå lösa. Det blir dyrare för bönderna och i längden dyrare för konsumenten. Ja?
Läste såklart lite blandade nyheter också om överlastade djurtransporter etc.

Avslutar med en bild av reklam för korv och kollagentarmar istället för fårtarmar. Yum yum. Fortfarande sugen på korv?



Inga kommentarer: