tisdag 8 februari 2011

Snälla flickor kommer till himlen, andra kommer hur långt som helst

Jag läste en kommentar i Anna Haags skidblogg till hennes senaste inlägg om SM och hennes guldmedalj. Roy tycker att skidtjejerna får sig tillskrivna onödigt mycket gulliga attribut, söta egenskaper som han är ganska tveksam till att de egentligen besitter. Istället för att beskriva Anna Haag som en söt och charmig tjej tror Roy att definitionen "bad ass skiier" är mer lämplig. Hurra Roy! Jag kan bara hålla med. Idrottstjejer på elitnivå kan knappast vara några väna älvor dygnet runt. Då hade dom aldrig varit där dom är i dag - samma sak som för vilken karriärkvinna som helst. Anna Haag och Charlotte Kalla kan säkert vara jättetrevliga och så vidare, det betvivlar jag inte en sekund, men det irriterar mig att man alltid ska förminska tjejer till något rart att se på - krasst sett, oavsett vad de presterar! Det spelar liksom ingen roll om det är reklam för jeans eller skidåkare i landslaget tydligen. Tjejer måste förminskas och ofarliggöras. Tjejer blir så mycket lättare att tycka om då, så mycket mer folkkära och liksom går hem i stugorna om dom är söta, snälla och gulliga. För givetvis är det media som skapar den här bilden precis som att medier alltid och fortfarande är de som skapar och bibehåller könsroller. Jag blir rätt så provocerad!

En bad ass skier? Bilden är lånad från Anna Haags hemsida.

Saxat från Roys kommentar: I morse t ex satt Expressens Mats Olsson i morgontevesoffan och sa ”Jag måste bara få säga att jag är lite kär i Hanna Falk”. Hur ska vi reagera på detta? Ska vi säga: ”Aaah. vad fint.” Eller ska vi skratta ”hö hö hö”? Charlotte Kalla har väl redan fått höra en miljon gånger att hon har ett ”strålande leende”, och Anna Haag beskrivs alltid som ”söt och charmig”. I Haags fall var det ju så att ett par teve-framträdanden i samband med OS ”stämplade” henne som ”söt, naturlig och charmig”. Missförstå mig inte – det är inte fel att vara glad, öppen, leende, generös, ödmjuk och vänlig. Det är verkligen goda egenskaper. Men ibland skapas en sockersöt bild som har väldigt lite med elit-verkligheten att göra. Det här kommer väl delvis från fördomar och inskränkthet angående hur unga tjejer är och förväntas vara.

Men det är inte charm och leende som har gjort att man hittar OS-medaljer hemma i skåpen hos Kalla och Haag. Jag skulle vilja väga upp bilden och säga, med lite humoristisk distans, att exempelvis Anna Haag är en ”bad-ass-skier”. A sweet badass – yes, but still a bad-ass-skier. 

Alltså – jag känner respekt och beundran inför professionalismen, integriteten, tuffheten. Hon är stenhård, tar ingen skit. är ett fullblodsproffs. Kan vi inte börja med att nämna detta, och först därefter kommentera charmen och leendet? Jag tycker att både Charlotte och Anna ska våga visa fler sidor av sina personligheter. De är inga dockor. De är bad-ass-skiers som vinner OS-medaljer. De är inga sagofigurer. De är verkliga människor. Och verkligt grymma skid-stjärnor!

4 kommentarer:

Katten sa...

Word på den! Jag tycker även att samma gäller svenska elitidrottsmän - de ska vara ödmjuka och helylle de också, kanske inte söta och rara, men ABSOLUT inte sticka ut hakan och berömma sig själva. Tänk bara på fotbollslandslagets eviga "näe, men, spelar inte laget bra spelar inte jag bra" osv. Detta gäller även de som tävlar individuellt. Man får liksom inte vara kaxig, säga att man ska vinna, utan generellt är "jag ska göra mitt bästa och siktar på topp 10" det bästa svaret du kan ge i svensk idrotts-TV om du ska ha Jerringpriset (och sedan överträffa det såklart). Hmm..kanske förtjänar ett eget inlägg det där..

ÄtaTränaKämpa sa...

WORD.

Josefine sa...

Word! Jag blev så irriterad på dokumentären om alpintjejerna som gick på TV4 häromveckan att jag stängde av.
Jag skiter väl i om de kan laga mat eller gillar att shoppa! Jag vill veta hur de tränar, tävlar osv och tänker kring det. Oerhört förminskande och ointressant journalistik.

Viktfixerad sa...

Blir också så himla trött på det där, alltid hela tiden jämt ska det fokuserar på gullighet och utseende när det gäller starka kvinnor. Läste på en annan blogg om när Leila som bakar var med i nyhetsmorgon, hon fick en fråga om det inte är svårt att hålla vikten med tanke på sitt jobb. Undrar om Leif Mannerström skulle fått samma fråga?? Så oproffsigt.
(Det har visst smugit in ett extra r i imponerar i din header däruppe.) Jättefint sportvinterfoto! =)