tisdag 9 oktober 2012

Det här visste du inte om havre

Jag har alltid gillat havre. Särskilt som gröt. Många ser bara havre som en enkel kolhydratskälla och ganska få verkar veta att havre även innehåller protein och väldigt många andra bra näringsämnen. Jag hittade en artikel som Fredrik Paulun har skrivit och kan inte låta bli att saxa lite smarta grejer han skriver om havre. Jag visste det mesta redan men inte allt. Nu gillar jag havre ännu mer.

100 gram gryn ger, lite beroende på fukthalten, ca 60 g kolhydrater, 7 gram fett och hela 13 gram protein. Havre innehåller mycket mer av den essentiella aminosyran lysin än andra spannmål, vilket ger en högre proteinkvalitet. Det enda som egentligen skulle kunna förbättras hos havreproteinet är innehållet av de svavelhaltiga aminosyrorna metionin och cystein. Båda dessa är essentiella och det finns ganska lite av dem i havregryn. Det problemet är lätt löst om man till exempel äter ett ägg till sin gröt. Ägg är nämligen extremt rika på dessa aminosyror.

Med havre kan du välja glykemiskt index själv. Om du kokar havre till en gröt på vanligt sätt får du ett GI på 68 medan du får ett GI på närmare 90 om du äter grynen okokta. Vill du ha ännu högre GI efter passet kan du äta snabbgryn eller mixa de vanliga grynen och andra valfria ingredienser till en drink. Havre passar alltså både bra till frukost eller som återhämtning direkt efter träning.

Havre innehåller 7 % fett och över 80 % av det fettet är omättat.

Havre är extremt rikt på olika antioxidanter.
Faktum är att havre är så rikt på antioxidanter att man förr i världen, innan de syntetiska antioxidanterna började användas, skyddade andra livsmedel från härskning med just havre. Lite havremjöl kunde förlänga livslängden på andra livsmedel avsevärt.

Havregryn är ett av de livsmedel som är mest rikt på vattenlösliga fibrer
, den bästa sortens fibrer. De har bland annat förmågan att ge rätt näring till de goda bakterierna som huserar i din tjocktarm. De vattenlösliga fibrerna kan även öka insulinkänsligheten, vilket praktiskt taget innebär att allt du äter kommer att få lägre glykemiskt index.

Havre är även mycket rikt på viktiga mineraler och vitaminer som särskilt behövs när man tränar hårt, till exempel zink, järn, och olika b-vitmainer.

Svensk havre hör till världens bästa och exporteras ända till USA. Dessutom är det billigt. Ett paket havregryn på 500 gram kostar runt en tia och ger massor av näring. Många animaliska proteinkällor kostar 10 gånger så mycket och innehåller just bara protein. Havre innehåller mycket mer.

Slutsatsen är helt enkelt att havre är ett grymt bra livsmedel! Gissa vad jag åt till frukost? Havregrynsgröt såklart.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Ah vilken bra påminnelse om havre! Känns som om havre fått oförtjänt dåligt rykte i all hets kring att kolhydrater inte är bra.. men havre är ju super ur flera olika aspekter! Det blir lätt gröt till frukost imorgon :)

Jojohanna sa...

Tänkte precis skriva samma sak som Ingrid, det där med oförtjänt dåligt rykte. Sen så hade jag faktiskt ingen aning om exportgrejen, kul att lära sig nya saker. Det lutar åt havrevälling till frukost här imorgon, blev riktigt sugen nu när jag läste ditt inlägg.

felicia sa...

mmm nu måste jag ta och sova så jag får min älskade morgongröt imorgonbitti.. oj så gott den kommer smaka.. (som alltid iofs) :P